SAMSUN (İHA) - Dünyada her yıl kaybedilen 5 yaş altı yaklaşık 11 milyon çocuktan 2 milyonunun, aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle öldüğü bildirildi.
Aşı Haftası nedeniyle aşının faydaları ve çocuklar için önemi ve dünya ve Türkiye aşı durumu konusunda bilgi veren Samsun-Sinop Tabip Odası Uz. Dr. Cem Şahan, önlenebilir hastalıkların sık görüldüğü ve ölümcül olabildiği 2 yaş altındaki çocuklarda yaşına uygun aşılanma oranının yüzde 40-60 düzeylerinde olduğunu, bu durumun, toplumda epidemilerin oluşmasında önemli rol oynadığını söyledi. Aşılamanın amacının, sadece aşılanan kişiyi hastalıktan korumakla kalmayıp, aynı zamanda o hastalığın toplumda kontrol altına alınmasını, eliminasyonunu ve mümkünse eradikasyonunu sağladığına dikkat çeken Şahan, aşılamanın, halen tüm dünyada çocuklarda en sık ölüm nedeni olan enfeksiyonla savaşta en etkili, en güvenli ve en ekonomik yol olduğunu kaydetti.
Aşılama hizmetleri, çocukların ve erişkinleri enfeksiyonlara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemde önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacıyla yürütülen önemli bir temel sağlık hizmeti olduğunu dile getiren Şahan, "Dünyada her yıl kaybedilen 5 yaş altı yaklaşık 11 milyon çocuktan 2 milyonu aşıyla önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölüyor. Aşılanma, her çocuğun en doğal hakkı, her ana babanın yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Aşıyla korunabilen hastalıklar özellikle bir yaşın altında çok daha ağır seyreder, bu nedenle çocukların aşıları zamanında yapılmalı, zorunlu olmadıkça geciktirilmemelidir. Her ülkenin kendi koşullarına göre hazırlanmış aşı programı vardır ve bu programa uyulmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün hesaplarına göre difteri, boğmaca, tetanos, poliomiyeliti kızamık gibi aşıyla önlenebilir hastalıkların eliminasyonu, bir yaş altı çocukların yüzde 95'inin tam aşılı hale getirilmesi, 5 yaş altı çocukların rapellerinin tamamlanmasıyla mümkündür" diye konuştu.
Tüm dünyada bir yaş altı çocuklarda aşılama oranları, BCG için yüzde 81, DPT3 ve Polio3 için yüzde 75, kızamık için yüzde 75, hepatit B3 aşısı için yüzde 30 düzeyinde olduğunu ifade eden Şahan, "Gelişmiş ülkelerde bu oranlar genellikle yüzde 90 ve üzerinde seyrederken az gelişmiş ülkelerde ulaşması gereken düzeyin çok altındadır. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması 2003 sonuçlarına göre, 12-13 aylık çocukların yüzde 54'ünün aşı kartı bulunmamaktadır. Aşı kartı ve annelerden alınan bilgilere göre, bu yaş grubu çocukların yüzde 54'üne önerilen aşıların tümü uygulanmıştır. Çocukların yüzde 3'ü ise hiç aşı olmamıştır. BCG aşısının yaptırılma oranı yüzde 88'dir. DPT3 yüzde 64.4 ve Polio3 yüzde 69 vakaların ancak, üçte ikisine yapılmıştır. Kızamık aşısı uygulama oranı ise yüzde 70.9 düzeyindedir. Oysa, TNSA-1993 araştırma sonuçlarına göre, tam aşılı çocuk oranı yüzde 65 ve DBT3 ve Polio3 oranları yüzde 77 bugünkü değerlere göre daha yüksek düzeyde olması gerekir. Aşılama oranlarının istenilen düzeylere ulaşması ve son 10 yılda giderek düşüş göstermesi düşündürücüdür" şeklinde konuştu.