Asi Nehri'nde Su Baskınlarına Karşı Önlem Alınıyor

Hatay’da geçen yıl yaşanan su taşkınlarının bu yıl da yaşanmaması için Asi Nehri temizleniyor. Temizleme...

Hatay’da geçen yıl yaşanan su taşkınlarının bu yıl da yaşanmaması için Asi Nehri temizleniyor. Temizleme işlemleri süren Asi Nehri’nde bu sayede kot yükseltme ve alan genişletme seçenekleri de faaliyete girecek ve bu sayede yaşanan su taşkınlarının önüne geçilecek.

Bu kışın da aynı senaryoyu yaşamak istemeyen Hataylılar için harekete geçen Hatay Valiliği, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi ekipleri Asi Nehri ve kollarında nehir yatağını genişletme, kot düşürme ve temizleme işlemlerine devam ediyor. Bu kapsamda Küçük Asi, Comba, Karasu ve Afrin kanallarında temizleme işlemleri sona erdi. Muratpaşa ve Büyük Asi’de ise bu ayın sonuna kadar çalışmaların tamamlanması amaçlanıyor.

Reklam
Reklam

Geçen yıl yaşanan su baskınlarının bu sene de yaşanmaması için Asi Nehrinde çalışmaların sürdüğünü belirten Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli, “Bilirsiniz ki geçen sene 225 bin dönüm arazi sular altında kalmıştı. Bu arazilerin yüzde 70’i ekiliydi ve ciddi bir şekilde çiftçilerimiz zarar görmüştü. Dolayısıyla havaalanımız da göz önünde bayağı bir zarara girmişti. Şu anda Asi Nehrimizin kotasını düşürmek üzere faaliyete başlandı. Geç kalmış bir olaydır. Yıllardır bu Asi oldu olalı hiç temizlenmedi. Sanki gizli bir el vardı ki yaptırılmıyordu” diye konuştu.

Temizleme çalışmalarının şu anda devam ettiğini hatırlatan Denizli, “Ciddi şekilde şu anda aşağı yukarı tek yönlü bir 6 kilometre temizlenmektedir. Bir iki ay içerisinde inşallah Asi kotası düşürülerek temizlenecektir” dedi.

Çiftçilerin ürünlerini sulamak için nehre kurduğu seddelerin ancak Reyhanlı Barajı devreye girince ortadan kalkacağını da söyleyen Abdulhay Denizli, “Seddeler Reyhanlı Barajı bitimine kadar başka şansımız yok. Çiftçi olarak bu seddeler olmadan ürünümüzü sulamaz hale geliriz. 10 Ekim’e kadar sayın Valimiz bunların kaldırılması için süre vermişti. Bunlar güzel bir şekilde temizlendi” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yapılan çalışmaların taşkınları önlemede etkin rol oynayacağını da anlatan Denizli, şöyle devam etti:

“Taşkınlığı önler, niye önler? Asi Nehri vasfından çıkmış, kotası yükselmiş. Yazın kuruduğu zaman Asi Nehrinin içini ekerseniz ekilir bir hale gelmiş. Şu anda güzel bir şekilde temizleniyor. Çiftçilerimiz erken ürün eker, taşkınlıktan koruyor. Yazın su tutacaksa benim çiftçim 1 kilo su tutacaksa 5 kilo su tutar.”

Yaşanan su taşkınları sonucu başta Hatay Havaalanı olmak üzere birçok yerleşim yeri de sular altında kalmıştı. Hatay Havaalanı yaklaşık 3 ay boyunca hizmet verememiş, Amik Ovasında yer alan köyler de uzun süre su baskınlarıyla mücadele etmişti. Yaşanan su taşkınları sonucu Amik Ovasında da 225 bin dönümlük ekili alan zarar görmüş, çiftçiler tarlalarından ürün alamamıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: