Aşı üretiminde ilk adım

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, modern teknolojiye sahip Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nin difteri, hücreli veya hücresiz boğmaca-tetanos kombine aşılarıyla TT, DT, Td, BCG ve tifo aşısı üretiminde deneysel altyapı birikimine ulaştığını söyledi. Akdağ, "Gelecek yıl aşı üretimindeki zorlukları çözmeyi hedefleyen Hıfzısıhhamız, Sağlık Bakanlığı'nın halk sağlığı alanındaki AR-GE Merkezidir" dedi.

Bakan Akdağ, yaptığı yazılı açıklamada, Hıfzısıhha kurumunun, birey ve toplum sağlığının korunması ile geliştirilmesine yönelik çok önemli çalışmalar yürüttüğünü belirterek, "Hıfzısıhhamız, laboratuar kontrol, referans ve araştırma ve geliştirme faaliyetlerini; merkezi Ankara'da olmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Diyarbakır, Erzurum ve Samsun illerimizde kurulu teşkilatı ve 1.650 personeliyle başarıyla yürütmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Bakanlığı döneminde araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle aşı üretiminde ilk kez fermentör teknolojisine geçildiğini ifade eden Akdağ, geliştirilen yöntemle pilot adsorbe tetanos aşısı üretildiğini kaydetti. Akdağ, şu an modern teknolojiyle difteri, hücreli veya hücresiz boğmaca-tetanos kombine aşıları ile TT, DT, Td, BCG ve tifo aşısı üretiminde deneysel altyapı birikimine ulaşıldığını vurguladı.

Bakan Akdağ, bütün bu çalışmaların yanında modern işletmecilik anlayışına uygun olarak Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'ne bağlı Aşı-Serum Üretim Enstitüsü kurulmasına dair yasa taslağı hazırlandığını belirterek şu görüşleri kaydetti:
"Bu çalışmalarımızdan da anlaşılacağı üzere ülkemizde aşı üretiminden vazgeçilmemiştir. Geçmişte üretimi durdurulan aşılar yanında yeni ihtiyaçlara dönük aşı üretimi üzerinde de ciddi olarak durduk ve önemli mesafe kat ettik. Ülkemizde aşı üretimi ve teknolojisinin geliştirilmesinin stratejik önemi olduğunu biliyoruz ve çalışmalarımızı buna göre yürütüyoruz. Biyoteknoloji konusunda enstitüleri ve araştırma merkezlerini geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalar yaparken birçok üniversitede yer alan araştırma merkezlerinin ve bilim adamlarının çalışmalarını bağlantılı hale getirmek, böylece bu konudaki gelişmeleri endüstriye kazandırmak zorundayız. Bilim adamları bilim üretmek için çalışır ama bunun mutlaka ülke ekonomisine katkısının olması gerekiyor ki bu hususta ayrılabilen paylar artsın. Böylece bilim adamları olarak daha fazlasını yapabilelim. Bu anlamda, on yıllar önce büyük bir öngörüyle kurulmuş olan Hıfzısıhha Merkezi'nin geliştirilmesi amacıyla ciddi bir çaba içerisine girdik. Bir merkezi referans, araştırma laboratuarı olarak Hıfzısıhhamızı önümüzdeki yıllarda ciddi bir atılımla bu işin merkezlerinden biri haline getireceğiz."
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi'nin, "Referans Merkezi" olma hedefi ve Türkiye Bilim Kurulu Kararları'nda yer alan "Ar-Ge Kuruluşu" olma hedefini gerçekleştirme yolunda hızla ilerlediğini vurguladı.

Reklam
Reklam