Âşık Sümmani’nin resmi yapıldı

Âşık Sümmani’nin resmi yapıldı

Erzurum’un Narman ilçesi’nin Samikale köyünde 1861 yılında doğup 1915 yılında 54 yaşında iken vefat eden Âşık Sümmani’nin temsili resmi yapıldı.

İnternet sitelerinde ve Erzurum Âşıklar Kahvesi’nde asılı olan 80 yaşlarındaki bir yaşlı insan fotoğrafının Sümmani’ye ait olarak gösterildiğine tanık olan Aşık Sadık Miskini, bu fotoğrafın Sümmani’ye uymadığını söyleyerek onun resminin yapılmasına vesile oldu.

Sümmani’nin torunlarından Âşık Hüseyin Sümmanoğlu ile de konuşarak bu fotoğrafın nereden geldiğini, Sümmani’ye ait bir fotoğraf mı değil mi diye sorgulayarak konuya vakıf oldu.

Reklam
Reklam

Ortada dolaşan sözde Sümmani fotoğrafı onun kitabını yayınlayan Araştırmacı Yazar Abdulkadir Erkal tarafından daha önce araştırılarak Sümmani kitabına alınmamıştır. Abdulkadir Erkal, bu fotoğrafın Semerkand dergisinde bir Sümmani şiirinin yanına görsel olarak konulduğunu, bu şiirin yaşlılık üzerine olduğundan yanına yaşlı insan fotoğrafının konulması icap ettiğinden konulmuştur, Sümmani’nin gerçek fotoğrafı yoktur ve değildir, beyanında bulunmuştur.

Bunun üzerine Erzurum’da Aşık Sümmani Sempozyumu’nda Hüseyin Sümmanoğlu ile görüşen Sadık Miskini, Sümmani’nin özelliklerini, onun tarifi ile belirleyerek Kağızmanlı ressam Şahmettin Tepe’ye resmi çizmesi için ricada bulundu.

Hüseyin Sümmanoğlu’nun verdiği tarifte Sümmani şu yapıya sahiptir: Sümmani’nin gözleri çakır ve tam mavi değildir. Renk cemali buğday rengidir. Kaşları açık olup çatma değildir. Elmacık kemikleri kırmızıdır. Yüzünde fazlaca et yoktur. Sakalı seyrektir. Başına ahmediyeli sarık örtmektedir. Yaşı 55 ile 60 arası göstermektedir. Daldan geniş, belden incedir. Göğüsten geniştir. Koç burunludur. Alnı geniştir. Oğlu Zabit’e benzemektedir.

Reklam
Reklam

Hüseyin Sümmanoğlu’ndan bu tarifleri alan Sadık Miskini olduğu gibi ressam Şahmettin Tepe’ye verdi. Bu bilgilerin yanı sıra Sümmani’nin oğullarının, kızının ve torunlarının resimlerini de götürdü.

Verilen bu bilgiler ve resimlerden yola çıkan Şahmettin Tepe bu aileye benzeyen bir bir temsili Âşık Sümmani resmi yaptı. Suluboya tekniği ile yapılan bu resim Sadık Miskini tarafından çerçeveleterek Narman’da yapılan Âşık Sümmani Şenlikleri’ne götürülmek ve Samikale köyündeki Sümmani Baba müzesine verilmek istendi. Mazereti dolayısı ile bu şenliğe katılamayan Sadık Miskini, resmi 19 Eylül 2012 Çarşamba günü Iğdır’dan gelip Erzurum’a geçmekte olan Erzurumlu Âşık Selami’nin kendisini ziyaret etmesi neticesiyle Âşık Selami’ye teslim edildi.

Aynı resimden bir Sümmani cemalini ön planda tutan fotoğraf, bir yarım sazlı fotoğraf, bir de resmin tamamının çekildiği fotoğrafta Âşık Selami’ye verilerek büyültülüp Erzurum Âşıklar Kahvehanesi’nden asılması istendi.

Âşık Sümmani Baba’nın temsili resmini gören Âşık Selami: Bu resim Sümmani ailesine ait bir resim gibi olmuş. Çünkü oğullarına ve torunlarına da çok benzeyen bir resim olarak çizilmiştir. Âşık Sümmani Baba için böyle bir hizmette bulunduğun için sana ve bu resmi yapan Şahmettin Tepe kardeşimize âşıklar camiası adına çok teşekkür ediyorum, diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: