Aşıklar Kağızman İftar Çadırı’nda coştular

Ramazan ayının başlamasıyla program yapmak üzere Kağızman’a gelen Aşık Erzade Kapan ve Aşık Arif Tellioğlu Kağızman İftar Çadırı’nda Kars Milletvekili Ahmet Arslan için türküler söylediler.

Ramazan ayının başlamasıyla program yapmak üzere Kağızman’a gelen Aşık Erzade Kapan ve Aşık Arif Tellioğlu Kağızman İftar Çadırı’nda Kars Milletvekili Ahmet Arslan için türküler söylediler.

İftar satından bir saat önce programa başlayan aşıklar Milletvekili Ahmet Arslan ve partililerin iftar çadırına girmesiyle sazlarını çalıp bir karşılama yaptılar.

Kağızman Belediye Düğün Salonu’nun tahsis edildiği iftar çadırında düzenleyici Sedat Toper, aşıkların çadırlarına manevi katkıda bulunmaları ve halk kültürünü yaşatmalarından kıvanç ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

İftar Çadırı’nda Kağızman’a Ismarladım Nar Gele adlı meşhur Kağızman türküsünü de seslendirerek çadıra renk katan aşıkların sazlarına para asılmadı. Aşıklar ise para için değil hizmet için çaldıklarını ve kültürümüzü yaşattıklarını dile getirdiler.

İftardan sonra İstiklal Alanı’nda ki Murat Sakinci’nin işlettiği Meydan Çayevi’nde teravih sonrası kahvehane önünde açık havada sanatlarını icra eden Aşık Erzade ile Aşık Tellioğlu her şeyin para olmadığını, sanatın icra edilmesinin de çok önemli bir görev olduğunu belirterek yöre aşıklarından ve kendilerinden güzel türküler okuyup atışmalar yaptılar. Program gece 23.30’a kadar devam etti. Dinleyen cemaat aşıkların sazına paralar astılar. Aynı gece Kağızman’da konaklayan aşıklar ertesi gün Iğdır’a, oradan da Narman ve Oltu’ya geçtiler.

Aşık Erzade’nin Hayatı: 1947 yılında Kars’ın Azat köyünde doğdu. Asıl adı Erzade Kapan’dır. İlkokulu köyünde, ortaokulu Kars’ta okudu. Aşıklık geleneği ve şiirle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı. Ortaokul yıllarında başlayarak Murat Çobanoğlu’nun (1940-2005) Kars’taki aşıklar kahvesine düzenli olarak gitti ve oradaki aşıklar aracılığıyla bilgisini pekiştirdi. Özellikle Murat Çobanoğlu’dan da bağlama ve makam dersleri aldı. Yine bu dönemde aşıklık geleneğindeki birçok türkülü anlatıyı dinleyip ezberledi. Aşık Erzade Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde değişik şenlik ve yarışlara katıldı. Konya Aşıkları Bayramına da 1984’ten itibaren düzenli olarak katıldı, atışma ve taşlama dallarında ödül aldı. Şiirleri değişik gazete, dergi ve araştırmalarda yayınlanana Aşık Erzade, bir kamu kuruluşundan emekli oldu.

Reklam
Reklam

Arif Tellioğlu’nun Hayatı: 1960 yılında Arpaçay’ın Telek köyünde doğdu. Asıl adı Arif Çiftçi’dir. İlkokulu köyünde okudu. Aşıklık geleneği ve şiirle küçük yaşlarda ilgilenmeye başladı. Köylerine gelip giden aşıklar ve bazı yaşlı insanları dinleyerek kendini geliştirdi. Bağlama çalmayı kendi kendine öğrendi. Yaklaşık 20 yaşlarında Kars’a yerleşti ve burada düzenli olarak aşık meclislerine katılarak bilgisini pekiştirdi. Zamanla tanıştığı ve birçok aşık aracılığıyla aşık makamları ve anlatılarını öğrendi. Aşık Tellioğlu başta kendi yöresi olmak üzere Türkiye’nin birçok bölgesinde çeşitli etkinlik ve şenliğe katıldı. Şiirleri değişik gazete, dergi ve araştırmada aktarılan Tellioğlu bugüne kadar yaklaşık 15 albüm hazırladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: