Asıl adını biliyor muyuz?

Dünya bu yeri Balıklıgöl veya Fishlake olarak tanıdı. Peki gerçek ismi nedir? Biliyor muyuz? İşte cevabı,

Şanlıurfa’nın turizm simgesi haline gelen Balıklıgöl’ün asıl ismini vatandaşlara sorduk. Nispeten genç olanlar soruyu yanıtlamakta güçlük çekerken, doğru yanıt yaşı 70-80 civarında olan yaşlı vatandaşlardan geldi.

İngilizce’ye, Fishlake, Arapça’ya, Bahiretul Esmak, Farsça’ya, Deryaçe Mahi Dar olarak tercüme edilen Balıklıgöl’ün asıl ismi Halil-ür Rahman Gölü olarak eski kayıtlarda yer alıyor.

Tüm göllerde balık bulunduğunu belirten vatandaşlar, “Buraya Balıklıgöl demek işin maneviyatını biraz gölgeliyor. Oysa Halil; dost, Rahman ise bağışlayan, esirgeyen anlamına geliyor. Arapça isim tamlaması olan Halil-ür Rahman ise Rahman’ın Dostu, yani; Allah’ın Dostu’nun Gölü… Bu isim ise; Nemrut ile Hz. İbrahim arasında yaşanan rivayeti zihinlerde canlandırıyor. Bu yüzden buraya Halil-ür Rahman Gölü demek daha uygun olur” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz