"Asıl olan özel sektörün AR-GE çalışmaları"

Antalya (AA)- Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugün Ar-Ge harcamalarının dağılımına baktığımızda yüzde 70'i kamu, yüzde 30'u özel girişimciler marifetiyle kullanılıyor. Biz bunu tersine çevireceğiz. Asıl olan kamu eliyle değil, özel sektör eliyle yapılan Ar-Ge çalışmalarıdır " dedi.

Yıldırım, Gloria Golf Resort Oteli'nde düzenlenen Sinerjitürk etkinliğinin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Yıldırım, 2002'de 18 milyon cep telefonu abonesinden bugün 62 milyon aboneye ulaşıldığını ifade ederek, "Bu demektir ki bu senenin sonunda nüfusumuzdan fazla cep telefonu abonesi olacak" dedi.

Reklam
Reklam

Sektörün daha da önemli gelişmelere açık olduğunu vurgulayan Yıldırım, bilgi ve iletişim sektöründe cironun 22 milyar dolara yükseldiğini, bunun 6 milyar dolarının bilişimin, gerisinin ise telekomünikasyon sektörünün payı olduğunu dile getirdi.

Ar-Ge'ye 2006'da GSMH'nın yüzde 0.8'i düzeyinde para ayrıldığını, Türkiye'nin 2013 yılına kadar bilgi toplumuna dönüştürülme hedefi bulunduğunu anlatan Yıldırım, bu hedefe paralel olarak da Ar-Ge harcamalarının GSMH'daki payının yüzde 2'ye çıkarılmasının öngörüldüğünü belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti:

Bilgi ve iletişim altyapısını en iyi şekilde yapmak ve araştırmacıların katma değer oluşturacak Türkiye'ye marka kazandıracak beyinlerin ihtiyacını görecek altyapıyı kamunun yapması gerektiğini anlatan Yıldırım, bu amacı gerçekleştirmek için ülkenin her yerini "bilgi otoyolları" ile örmek istediklerini dile getirdi.

Seçim çalışmaları sırasında bir köyü ziyaretinde vatandaşların ADSL isteklerini dile getirdiklerini kaydeden Yıldırım, "Beklenti yükseldi. Şimdi ADSL istiyor. ADSL'den sonra 3. nesil telefon isteyecek. Telefonu çekerse tabii... Önce telefonları çektireceğiz. Sonra 3. nesili de getireceğiz, 4. nesili de getireceğiz. Vatandaşın ihtiyaçlarını
göreceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Araştırmacılar katma değeri olan ürünler üretmelerini isteyen Yıldırım, "Biz yabancılardan çok daha iyisini yaparız. Niye ille yabancı bizimkinden daha iyidir saplantısından kurtulamıyoruz? Daha iyisini, daha estetik, daha fonksiyonel olanını da yaparız. Hiç değilse 3-5 insanımıza bir şey gider, paralarımız burada kalır" diye konuştu.