Her şey bir hayal ile başlar. Ama tüm yaptığınız buysa ciddi bir probleminiz var demektir. Ayrıca pozitif bir bakış açısına sahip olmak mutlaka gereklidir. Çünkü negatif bakış açısı vazgeçmenize neden olur, veya en başından hiç başlamamaya. Ancak hiç durup bıkmadan sadece hayal kurmak yapıcı değildir. Harekete geçmeden sürekli hayal kurmak ertelemeye yol açar. Çünkü beyin gerçekle hayali ayırt edemez ve harekete geçmeden sürekli başardığınızı hayal ettiğinizde beyninizin bir parçası gerçekten de o hedefi gerçekleştirdiğinize inanır. Bu da sizi motive etmek yerine demotive eder.
Bu kısım çok zor değil. Hayalinizi alıp onu somutlaştırın, ultra-spesifik olun. Örneğin hayaliniz daha çok para kazanmak ise, hedeflediğiniz sonucunuz "bir sonraki yıllık performans gözden geçirmesi sonucu zam almak" olabilir. Daha dengeli bir iş hayatı mı istiyorsunuz? Hedeflediğiniz sonuç "Her gün öğleden sonra saat 4'te işlerimi bitirmiş olmak ve haftasonları tatil yapmak" olabilir.
Sizi amacınıza ulaşmaktan alıkoyabilme ihtimali olan engelleri bilinçli şekilde düşünün. Bu adımı uygulamak harikalar yaratan bir stratejidir. Bu şekilde, insanlar uzun vadeli hedeflerini başarılabilir kısa vadeli hedeflere parçalarlar ve bu kısa vadeli hedefleri gerçekleştirmek için motivasyon duyarlar.
Olası engelleri göz önüne getirdiğinizde onları aşma ihtimaliniz yükselir. Başarılı olmak için, işin başından itibaren yolunda gitmeyecek şeyler hakkında fikriniz olmalı. Birçok kararlı insan kolayca önlenebilir nedenlerden dolayı başarısız olurlar çünkü yolunda gitmeyebilecek şeyler için bir yedek plan hazırlamamışlardır. Sonuç olarak, önünüze çıkabilecek engellerin farkında olun ve onlar için bir planınız olsun.
Zihninizi bu şekilde hazırlamak çok önemli, çünkü bu şekilde hayalleri gerçek hayata uyarlayabilirsiniz. Hayalleriniz hakkında kendinize sorular sormanız onları gerçek hayatta nasıl ve ne şekilde gerçekleştireceğinizi görebilmek için önemlidir.
Olumlu düşünmek önemli olmakla beraber, gerçek bir aşama kaydedebilmek için; plan yapmak amacıyla kendinize sorular sormanız da önemlidir.
Bu yüzden, örneğin sadece "Kilo vereceğim" şeklinde pozitif bir cümle söylemek yerine, "Kilo verebilir miyim?" sorusu ile başlayın. Bu soru sonrasında "Nasıl, ne şekilde?" gibi soruları getirecektir.
Sorular sormak önemli bir araçtır. Problemi ve bunu çözmek için gerekenleri gerçekçi olarak göz önüne almanızı sağlar. Hayalleriniz üzerine sorular sormak uygulanabilir planlar oluşturmanıza yardımcı olur. Uygulanabilir planlar ise daha üretken olmanızı ve dolayısıyla hayallerinizi gerçeğe dönüştürmenizi sağlar.