Aşırı kilo miyom oluşumunu hızlandırıyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Yurdanur Erkılıç, miyomların daha çok doğum yapmamış kadınlarda görüldüğünü belirterek, "Miyomlar tedavi edilmediği takdirde ilerde kötü huylu tümörlere dönüşebilirler" dedi.

Miyomları rahimin iyi huylu düz kas tümörü olarak tarif eden Operatör Dr. Yurdanur Erkılıç, "Miyomlar genellikle belirti vermez ve kişi miyomdan habersiz yaşamını devam ettirebilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte miyom gelişimi östrojen hormonuna bağlıdır. Öte yandan ideal vücut kilosunun her 10 kilogram artışı miyom riskini yüzde 21 oranında arttırır. Bu nedenle kilolu hanımlarda miyom daha sık görülür" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Miyomların 35-40 yaş arası doğum yapmamış kadınlarda daha fazla görüldüğünün altını çizen Dr.Yurdanur Erkılıç, "Beş doğumdan sonra miyom oluşma riski yüzde 80 oranında azalıyor. Siyah kadınların yüzde 50'sinde, beyaz kadınların yüzde 25'inde miyom bulunuyor. Gelişme çağındaki kızlarda ise miyom oldukça nadır görülüyor. Ani ve yüksek kanama ile ortaya çıkan miyomlar kısırlığa, erken doğuma ve tekrarlayan düşüklere neden olabiliyor" dedi.