Aşırı Sıcaklar Nedeniyle Vatandaşların Tedbirli Olmaları İstendi

Son günlerde hava sıcaklığının tekrar artması nedeniyle vatandaşların tedbirli olmaları istendi.İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor...

Son günlerde hava sıcaklığının tekrar artması nedeniyle vatandaşların tedbirli olmaları istendi.

İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, son günlerde sıcakların artmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Güneşin zararlı etkileri ve aşırı sıcaklardan korunmak için alınması gereken önlemleri hatırlatmakta yarar var. Yazın sıcak günlerinde, sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebileceğini unutmayalım. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Normalde vücut ısısın terleme ile dengede tutulmaya çalışıldığını belirten Şener, "Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Şişmanlık, ateşli hastalıklar, aşırı sıvı kaybı, kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut sıcaklığı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" diye konuştu.

AŞIRI SICAKLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN GRUPLAR

Şener, aşırı sıcaklardan etkilenen gruplar hakkında şu bilgileri verdi:

"4 yaşından küçük çocuklar, yalnız yaşayan 65 yaş ve üzerindeki yaşlılar, bakıma ihtiyacı olanlar (özürlüler, yalnız yaşayanlar ve yaşlılar), hamileler, aşırı kilolular, açık alanda çalışanlar, kronik hastalığı olanlar (şeker hastalığı, kalp damar hastalıkları, beyin damar hastalıkları, psikiyatrik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları), sürekli ilaç kullanan kişiler (özellikle tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları), sokak çocukları ve evsizler. En çok risk taşıyan grup ise özellikle kronik hastalığı bulunan ve yalnız yaşayan yaşlılardır."r. “

Reklam
Reklam

Doktor Şener, aşı sıcaklardan korunma yöntemlerini de şöyle dile getirdi:

"Günün en sıcak saatlerinde (10.00-16.00) mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Dışarıda iken hafif ve bol giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda çalışması gerekenler, güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya, sık sık sulu gıdalar almaya dikkat etmelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (10.00-16.00) havuz, göl, denize girilmemelidir. Yoğun fizik aktivite gerektiren sporlar için sabah ve akşam saatleri tercih edilmelidir. Ağır fizik aktivitelerden kaçınılmalıdır. Risk altındaki yetişkinler, yaşlılar, bebekler güneş veya sıcak çarpması yönünden dikkatle izlenmeli, bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kapalı ve park edilmiş araçlarda kesinlikle bırakılmamalıdır. Araçların iç ısıları, klima olsa dahi park edildikten çok kısa süre sonra yükselmektedir. Araç terk edilirken herkesin dışarı çıktığından emin olunmalı, güneş gören pencereler güneşlikler ile gölgelendirilmelidir."

Vücut ısısının yükselmemesi için sık sık duş almak gerektiğini hatırlatan Şener, bu mümkün olmadığında ayakların, ellerin, yüz ve ensenin soğuk suyla ıslatılıp silinmesini önerdi. "Susuzluk hissi olmasa bile, her gün en az 2-2,5 litre (10-15 su bardağı) sıvı tüketilmeli" diyen Şener, "Taze sebze ve meyveler tüketilmeli, kafein içeren içecekler yerine süt, meyve suyu ve bitki çayı tercih edilmeli, yağlı besinler ve kızartmalardan kaçınılmalı, yemeklerde bitkisel sıvı yağ tercih edilmelidir. Vücut direncini artırmak, vitamin ve mineral dengesini sağlamak için yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmelidir. Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için yeterli miktarda sıvı alınmalı, sıvı alımında su içmek esas olmalıdır. Eğer doktor tarafından sıvı alımı kısıtlanmışsa, idrar söktürücü ilaç kullanılıyorsa konuyla ilgili doktora başvurmak gerekir. Kafein, alkol ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açtığı için tüketilmemeli, gıda temizliğine dikkat edilmeli, çabuk bozulma riski olan besinler (et, yumurta, süt ve balık) açıkta bekletilmemelidir. Gözün zarar görme riskini azaltmak için, UV koruyucu güneş gözlüğü kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Dr. Şener, aşırı sıcakların sağlık üzerine etkilerini başlık halinde şöyle belirtti:

"Güneş veya sıcak çarpması, sıcak bitkinliği, sıcak krampları, güneş yanıkları, sıcak döküntüsü (isilik), güneşin geç dönem etkileri."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: