Aşırı sıcaklara dikkat

Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını salık verdi.

Yazılı bir açıklama yaparak güneş çarpmaları konusunda vatandaşları uyaran İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, güneşten gelen ultraviyole ışınlarının vücuda verdiği zararın yaz mevsiminde diğer mevsimlere oranla daha fazla olduğunu belirtti. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklığının sağlığı olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Dr. Yetkin, güneş ışınlarının özellikle ciltte yanıklara, kurumaya ve kansere neden olduğunu bildirdi. Hava sıcaklığının artmasıyla da vücutta su kaybının meydana geldiğini kaydeden Dr. Yetkin, aşırı sıcaklardan çocuklar, yaşlılar, tansiyon, kalp ve akciğer hastaları ile değişik deri hastalığına yakalananların daha çok etkilendiğine dikkat çekti. Dr. Yetkin, dikkat edilmediği takdirde güneş çarpmalarının ölümle sonuçlanabileceğini belirterek, şu bilgileri aktardı:

Reklam
Reklam

"Güneşe maruz kalan kişilerde, sıcakta oynayan çocuklarda, uzun yol yürüyenlerde ateşin yükselmesi, terlemenin azalması, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, bayılma şeklinde güneş çarpması görülebilmekte, bu durum tedavi edilmediği durumlarda ölüme sebebiyet verebilmektedir. Aşırı sıcak ve güneş sebebiyle oluşabilecek olumsuzluklardan korunabilmek için, güneş ışınlarının güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında ışınlardan kaçınılması gerekir. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde koruyucu bir güneş kremi sürülmeli ve güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt kullanılmamalı. Bu durumda soğuk kompres uygulamaları yapılmalı veya müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiçbir şekilde merhem gibi malzemeler yanık yere sürülmemelidir."

Güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpmasına da dikkatli edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Yetkin "Bu tür hallerde vatandaşlarımız hemen gölge ve serin yerlere geçmelidirler. Özellikle öğle yemeklerinde yağlı, tuzlu ve kuru yiyeceklerden kaçınılmalı, hafif yiyeceklerin tercih edilmesi ve bol su alınmalı (ayran, su, meyve suyu). Ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanılmalı, Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı. İnce, açık renk ve bol giysiler giyilmesi, dışarı çıkarken geniş kenarlı şapkalar takılması, estetik amaçlı kullanılan solaryum uygulamalarının hekim önerisiyle yapılması, porfiri, kanser, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanların güneş ışınlarından korunmaya özen göstermesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ŞANLIURFA (İHA)

Anahtar Kelimeler: