Aşırı sıcaktan korunma yolları

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, güneşten ve aşırı sıcak havadan korunma yolları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Son günlerde hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini belirten Yetkin, hava sıcaklığında olabilecek artışın nemdeki artışla birlikte daha fazla etkili olacağını, önlem alınmadığı takdirde bu durumdan özellikle çocukların, yaşlıların, kalp ve akciğer hastalarının daha fazla etkilenebileceğini söyledi.
Şanlıurfa Sağlık Müdürü Dr. Halil Nevzat Yetkin, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği şu günlerde, güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalı. Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanı sıra sıcak çarpması için de dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalı.

Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve değişik deri hastalığı olanlar, güneş ışınlarından korunmaya özen göstermeli. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalı, havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalmamalı, bulunulan ortamda hava sirkülasyonu sağlanmalı, gerektiğinde ılık duş alınmalı.

Açık renkli, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılmalı. Güneşlenmeden veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu bir güneş kremi sürülmeli, güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında kesinlikle yoğurt ve benzeri maddeler sürülmemeli, bu durumda soğuk kompres uygulaması yapılmalı, gereken durumlarda mutlaka hekime danışılmalı.

Reklam
Reklam

Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda da bir hekime başvurulmalı. Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudundaki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmeli, bilinç bulanıklığı olan hastalar hemen en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."

"SICAĞA BAĞLI SORUNLAR NEDEN ORTAYA ÇIKAR?"

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, "Sıcağa bağlı sorunlar neden ortaya çıkar?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Sıcak çarpması ve güneş çarpması gibi sorunlar, vücut kendi ısısını koruyamadığı zaman ortaya çıkar. Çevre ısısı yükselince, vücudunuz terleme ve bu terin buharlaşması ile serin kalır. Sıcak ve nemli günlerde, havadaki nem nedeniyle terleme azalır. Terleme yoluyla vücut ısısı korunamazsa vücut ısısı yükselir ve bazı belirtiler ortaya çıkar.

Sık görülen bazı belirtiler baş ağrısı,
halsizlik, kas güçsüzlüğü ve krampları, bulantı ve kusmadır. Tarlalarda veya güneş altında uzun sure kalan insanlar risk altındadır. Bu durumda bulunan kişiler sık sık mola vererek, güneşlik, şemsiye, koruyucu başlık kullanarak güneşin zararlı ışınlardan korunmalıdır. Ayrıca koruyucu kremler kullanmalıdır."

Reklam
Reklam

Aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konunun da besin zehirlenmeleri olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Nevzat Yetkin, "Bu mevsimde yiyecekler hava sıcaklığından dolayı hızla bozularak toksin ve bakterilerin üremesine sebep olabilir.

Açıkta ve hijyen kurallarına özen gösterilmeden hazırlanan yiyecek satış noktalarından alışveriş yapılmamalı ve gıda maddeleri buz dolabında saklanmalıdır. Günlük su tüketimi arttığından 2-3 litre sıvı almamız sağlığımız açısından olumlu etki yapacaktır. Yemeklerimiz hafif ve yağsız olmalıdır, özellikle ayran veya doğal meyve sularının tüketimini artırmalıyız" açıklamasını yaptı.