Mübarek ramazan ayı ile birlikte yüzyıllardır yaşatılan gelenekler tekrar hatırlanıyor. Hz. Nuh Peygamber zamanından beri var olduğu söylenen azık karıştırma geleneği Konya’da yaşatılmaya devam ediyor. Yüzlerce kişinin evlerinden getirdiği yiyecek ve içeceklerin paylaşıldığı iftar sofralarında kaynaşmanın ve kardeşliğin en güzel örnekleri sergileniyor.
Rahmet ve bereket ayı ramazan birçok güzelliği de beraberinde getiriyor. Sevgi, hoşgörü, kardeşlik ve paylaşmanın doruğa çıktığı Ramazanla birlikte asırlık geleneklerde tekrar hatırlanıyor. Hz. Nuh Aleyhisselam zamanından beri var olduğu söylenen azık karıştırma geleneği Konya’nın kırsal kesimleri başta olmak üzere birçok yerinde hala yaşatılıyor.
Evinde kaynamış bir tas çorbası olan fakir ile çeşit çeşit yemeği olan zengini aynı sofrada buluşturan gelenek Ramazan ayının ruhuna yakışır şekilde sürdürülüyor.
Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, üniversite gençliğini, yaşatmak için azık karıştırma iftarı düzenledi. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı iftarda öğrencisi, ev hanımı, memuru, yaşlısı, genci, fakiri ve zengini aynı sofrada buluştu. Herkesin evinden getirdiği yemekler fakülte bahçesinde karıştırılarak sofralara servis edildi. Konservatuvar mezunu akademisyen imam ve müezzinlerin eşliğinde kılınan hatimli teravih namazını, alanında uzman hocaların sohbeti takip etti. Padişah içeceği olarak bilinen demir hindi şerbetinin ikram edildiği gece, sahura kadar sürdü.
İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Gönül, azık karıştırma geleneğinin Hz. Nuh peygambere kadar dayandığını söyledi.
Ramazan ayının güzelliklerinden birinin de paylaşmak olduğunun altını çizen Gönül, azık karıştırmanın zengin ve fakiri aynı sofrada buluşturan, yolda kalmışları doyuran bir gelenek olduğunu belirtti.
İlahiyat Fakültesi olarak, azık karıştırmayı gelecek kuşaklara aktarmak için böyle bir organizasyonu düzenlediklerini aktaran Mehmet Gönül, “Ramazan ayı rahmet, bereket, birlik ve beraberlik ayı. Kardeşlik duygularının en çok hissedildiği kutsal ve sayılı günler. Biz de öğrencilerimizi, velileri ve üniversite personelimizi buluşturmak, hem de genç kuşaklara bu geleneği aktarmak için azık karıştırma iftarı düzenledik. Bizim çocukluğumuzda mahalle şenlikleri vardı. Azık karıştırma hepimizin bir kültürü. Aşure geleneği de buradan gelmektedir. Güzel bir gece oldu. Her yaştan insan aynı sofrada karınca kararınca evinden getirdiklerini paylaştı.” dedi.
İftara katılan öğrenciler ise azık karıştırma geleneğinin gelecek kuşaklara aktarılması adına yapılan iftarın çok verimli geçtiğinin altını çizdiler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz