Asırlık Kahvehanede "ikindi Sazı" Geleneği

Gaziantep'teki 378 yıllık Tahmis Kahvesi'nde, "ikindi sazı" geleneği yaşatılmaya çalışılıyor.

Gaziantep'teki 378 yıllık Tahmis Kahvesi'nde, "ikindi sazı" geleneği yaşatılmaya çalışılıyor.

Kuruluş tarihi 1635 olarak belirtilen ve restorasyon çalışmalarıyla bugüne kadar ulaşan iki katlı Tahmis Kahvesi, otantik havasıyla ziyaretçilerini geçmişe götürüyor.

Tarih boyunca şehrin birçok kültürel ve toplumsal olayına tanıklık eden kahvehane, Gaziantep'e gelen yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanlarından biri oldu.

Türk ve menengiç kahvesi içmek isteyenler günün yorgunluğunu, tahta sandalyeleri ve asma katı bulunan 4 asırlık mekanda atıyor.

Reklam
Reklam

Yaygınlaşan kafe kültürüne karşı adeta ayakta kalma mücadelesi veren Tahmis Kahvesi, "ikindi sazı" geleneğiyle de dikkat çekiyor.

Müzisyenlerin masaları tek tek dolaşarak Gaziantep'e özgü türküleri seslendirdiği kahvehanede, zaman zaman müzik eşliğinde oyunlar oynanıyor.

-Osmanlı geleneği-

İşletmeci Selim Bağcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tahmisin, "kahvenin dövüldüğü yer" anlamına geldiğini söyledi. Kahvehanenin yaklaşık 400 yıllık geçmişi olduğunu anımsatan Bağcı, özellikle yaptıkları menengiç ve Türk kahvesinin meşhur olduğunu belirtti.

Kahvehanede, cumartesi ve pazar günleri, ikindiden akşama kadar süren sazlı sözlü eğlenceler düzenlediklerini, böylece Osmanlı döneminden 1950'li yıllara kadar devam eden "ikindi sazı" geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayan Bağcı, "İnsanların kahvelerini, çaylarını içtikleri mekanda, Antep havaları ve türküleriyle bu geleneği devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Kahvehanede kütüphane köşesi bulunduğunu ve 15 günde bir edebiyat toplantıları düzenlediklerini dile getiren Bağcı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"İşletmemiz, insanların rahatlıkla gelip oturabildikleri, parti ve cemiyet toplantılarının yapıldığı bir yer. Bildiğiniz gibi şehrimiz son yıllarda turizmde ilgi odağı haline geldi. Bu kapsamda, 'ikindi sazı'nın da ilgi görmesi bizi onurlandırıyor. Tarihi mekanımıza yurt dışından gelen misafirlerimiz de var. Herkes bir şekilde memnun ayrılıyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: