Aşiyan Müzesi Restore Edildi

Bir zamanlar Tevfik Fikret’in evi olan Aşiyan Müzesi restore edildi. Tevfik Fikret’in ölümünden sonra İstanbul...

Bir zamanlar Tevfik Fikret’in evi olan Aşiyan Müzesi restore edildi. Tevfik Fikret’in ölümünden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren müze, 940 bin TL harcanarak restore edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, restore edilen müzenin ilk ziyaretçilerinden oldu. Kadir Topbaş, müze bahçesinde müze hakkında açıklamalarda bulundu. Kadir Topbaş, "İstanbullular olarak bu kadar değerli bir eseri kentimize yeniden kazandırdığımız için mutluyuz. Aşiyan Müzesi'nin her insanın uğrak yeri olacağını ve insanların merdivenleri heyecanla tırmanacağını umut ediyorum." dedi. Topbaş, konuşmasının sonunda, bu gibi güzelliklerin artırılması yönünde dilekte de bulundu. Topbaş konuşmasının ardından beraberindeki heyetle restore edilen Aşiyan Müzesi'ni gezdi.

Reklam
Reklam

Şair Orhan Karaveli de müze hakkında bir konuşma yaptı. Karaveli, "Atatürk, Tevfik Fikret hakkında, 'onun sohbetinden yararlanamadım ama onun bütün şiirlerini ezbere bilirim demiştir.' Atatürk, hayatı boyunca, Tevfik Fikret'in iyi anlaşılması, iyi tanınması için sürekli ondan bahsetmiştir." diye konuştu.

Beşiktaş'taki Aşiyan Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 1940’ta Tevfik Fikret’in ailesinden satın alınmıştı. 1945’te ‘Edebiyat-ı Cedide Müzesi’ adıyla ziyarete açılan Aşiyan Müzesi, 1945’ten bu yana yedi kez bakım ve onarımdan geçirilmiş.

Arşiv araştırmalar sonucunda, dönemin yaşam tarzına uygun restore edilen müzenin alt katında yemek odası, mutfak ve çamaşırhane yer alıyor. Yine bu katta yer alan ‘Şair Nigar Hanım Bölümü’nde şaire ait eşya ve kütüphane bulunuyor. Müzenin giriş katındaki büyük salonda, Tevfik Fikret’e ait şahsi eşyalarla, yaptığı resimler sergileniyor. Ayrıca, Osmanlı Padişahı Abdülmecid’in ‘Sis’ tablosu da bu salonda yer alıyor. Yazlık dinlenme odası olarak tasarlanan bölümde, Servet-i Fünun edebiyatçıların fotoğraf ve resimleri bulunuyor. Bu kattaki diğer odalardaysa şair Abdülhak Hamid Tarhan’a ait eşyalar sergilendi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: