Aşk-ı Memnu dizisiyle hayatınıza giren o ev ziyaretçilerini bekliyor

Aşk-ı Memnu Türk televizyon tarihine damga vuran bir dizi olarak karşımıza çıktı. Halid Ziya Uşaklıgil’in eserinden televizyona uyarlanan dizi Behlül, Bihter ve Adnan Bey’in arasında geçen aşk üçgenini konu aldı. Bu üçgene sonraki bölümlerde ise Nihal dahil oldu. Tekrar bölümleriyle dahi reyting listelerini alt üst eden Aşk-ı Memnu dizisinin çekildiği ev yıllar geçtikten sonra merak konusu oldu. İşte Aşk-ı Memnu yalısının son durumu...

Annesi Firdevs ile büyük bir rekabet içinde olan Bihter, İstanbul’un sayılı zenginleri arasında yer alan Adnan Ziyagil ile evlenir. Adnan Ziyagil köşkünde yaşayan Behlül ise Bihter’a aşık olur. Bu aşk bütün ailesinin hayatını tepe taklak eder. Entrikaları ve ihanetin gölgesinde geçen dizi bir döneme damga vurdu. Karakterlerin giydiği kıyafetler kadar Ziyagil yalısı da araştırılmaya başladı. Korusu ve kış bahçesiyle Ziyagil yalısı Vehbi Koç ve ailesinin evi olarak karşımıza çıkıyor. İşte Ziyagil yalısının tarihi...

Reklam
Reklam

Ankara’da ikamet eden Vehbi Koç ve ailesi, 1920’li yıllardan itibaren yazları İstanbul’da geçirmeye başladı ve 1938 yılında Büyükdere Evi’ni arkasındaki koruyla birlikte Frenkyan Ailesi’nden satın aldı. Vehbi Koç, büyük bir bahçesi olan evi 1996 yılındaki vefatına kadar ailesiyle birlikte yazlık olarak kullandı.

Cumhuriyet'in kuruluşundan sonra Türkiye'nin dört bir yanını dolaşmasına izin verilen ilk yabancı olan gezgin Josephine Powell’ın, Anadolu’ya pek çok kez seyahat ettiği, göçebe kamplarına katıldığı, halı ve kilim satıcılarının dükkanlarını ziyaret ederek çok sayıda fotoğraf çektiği biliniyor. Vehbi Koç Büyükdere Evi’nde süresiz olarak sergilenecek Josephine Powell koleksiyonunda, Osmanlı döneminde 18. yüzyıl ile 20. yüzyılın başı arasında dokunmuş olan ve günümüze ulaşabilen seçkin örneklerden oluşan otuz altı adet kilimin yanı sıra altı adet çuval, bir adet dokuma tezgahı ve yetmiş üç adet dokuma aleti yer alıyor.

Yer yaygısı, çuval, heybe, çadır, beşik örtüsü, duvar örtüsü, deve yükü örtüsü, cenaze sargısı, çeyiz örtüsü gibi kullanım alanlarıyla Türkler’in yerleşik ve göçebe yaşamının önemli parçası olan kilimler; yüzyıllarca pek çok araştırmacı ve koleksiyoneri etkileyen eli belinde, mihrap, hayat ağacı, çengel, koçboynuzu, altıgen ve eşkenar dörtgen gibi motifleriyle, ziyaretçileri keyifli bir gezintiye çıkarıyor.

Reklam
Reklam

Vehbi Koç ve ailesinin müze olarak kullanılan evi Salı, Perşembe, Cuma günleri 11.00 - 17.00 arasında ziyarete açık olacaktır. Pazartesi, Çarşamba, Cumartesi ve Pazar günleri ise kapalıdır.

Anahtar Kelimeler: