Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Oskay, erkek egemen bir toplumda yaşanan kadın-erkek ilişkilerinde karşı tarafın hakimiyetine boyun eğmenin hapis hayatından farksız olduğunu kaydederek, "Kadın-erkek ilişkilerinde aşk varsa sadakat de onun ardından gelir. Aşkın olmadığı ilişkide esaret ve zoraki birliktelik vardır" dedi.
Beykent Üniversitesi öğretim üyeleri "Karşı Cinsle İlişkiler" konulu bir konferans düzenlendi. Güzel Sanatlar Fakültesi İletişim ve Tasarım Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ünsal Oskay ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şule Kaya'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, tarihten bugüne kadın-erkek ilişkilerinin gelişimi, değişimi ve boyutları ele alındı.
Oskay, ilişkilerdeki esaret, hakimiyet kavramları ve güç dengelerini anlattığı konuşmasında, erkek egemen bir toplumda yaşanan kadın-erkek ilişkilerinde karşı tarafın hakimiyetine boyun eğmenin hapis hayatından farksız olduğunu kaydetti. "İlyada" ve "Odesa" destanlarındaki güç dengelerini aktara Oskay, "Kadın-erkek ilişkilerinde aşk varsa sadakat de onun ardından gelir. Aşkın olmadığı ilişkide esaret ve zoraki birliktelik vardır" dedi.
Şule Kaya ise, ilişki çatışmasının ne insani ne de cinsiyetlere bağlı bir sorundan kaynaklandığını ifade ederek, yalnızca kontrolsüz davranışların çatışmaya yol açtığını kaydetti.
Kaya, kadın erkek farklılığını dikkate almanın da ilişkilerdeki çatışmaları en aza indirgemede önemli rol oynadığını vurgulayarak, "Kadınlar; ayrıntıcıdır, fil hafızasına sahiptir, ilişkilerini konuşmayı severler, dokunularak ve işiterek sevgiyi alırlar, sürekli sevildiklerini kontrol ederler, ilişkiyi daha çok sorgular. Erkekler ise; genel değerlendirme taraflısıdır, balık hafızasına sahiptirler, ilişkilerini konuşmaktan hoşlanmazlar, beyinlerinde yaşarlar, görsellik ve estetik önemlidir, erkek sevgiyi sürekli kontrol etme ihtiyacını çok hissetmez, erkek sorgulamaz sadece düzeni korumaya çalışır" diye konuştu.
Kaya, bütün bu farklılıklara rağmen, kadınların acelecilikten, erkeklerin de düzen bozmama anlayışından vazgeçmeleri durumunda birbirlerini yakalayabileceklerini söyledi. Kaya, çiftlere şu önerilerde bulundu:
".Eşinizin duygusunu anlamaya çalışın,
.Kendinizi ailenizden bağımsızlaştırın,
.Eşinizi yargılamayın,
.Eşinizin kişiliğini değil davranışı eleştirin,
.Şiddetli eleştiri ilişkiyi zedeler, eleştirilerinizde yıkıcı değil yapıcı olun,
.Eşinizi olduğu gibi kabul edin. Çünkü hepimiz bizi olduğumuz gibi sevebilecek, kabul edebilecek birini ararız,
.Direkt ve açık ifadeler kullanın,
.Eleştiriye açık olun,
.Mükemmeliyetçilikten vazgeçin."