'Asker ailelerine 72 yıldır yardım yapılıyor'

CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, oğlu askere giden muhtaç ailelere 250 lira maaş yardımının, Türkiye'de 1941 yılında çıkarılan yasayla 72 yıldır verildiğini belirtti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam ile birlikte TBMM'de bir basın toplantısı yapan Dinçer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, çocuğu askerde olan muhtaç aileye ayda 250 lira maaş bağlatacağını açıkladığını hatırlattı. Erdoğan'ın, konuyu yeniymiş gibi kamuoyuna lanse etmeye çalıştığını öne süren Dinçer, uygulamanın 1941 yılında çıkarılan Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkında Kanun ile zaten yıllardır yapıldığını söyledi. Dinçer, "Bu, yasayla 72 yıldır bütün Türkiye'de uygulanan sistem" dedi.

Reklam
Reklam

Valilik İl İdare kurullarının bu kapsamdaki ailelere yapılacak yardımların asgari miktarını belirlediğini anlatan Dinçer, örnek olarak ise Ankara'da tek nüfuslu muhtaç asker ailesine 165, iki nüfuslu aileye 295, üç nüfuslu aileye 400, dört nüfuslu aileye 505 lira yardım yapıldığını, kirada oturanlara da ek 74 lira 25 kuruş verildiğini söyledi. Dinçer, "Zaten yasada var olan hüküm yeniymiş gibi yutturuluyor" diye konuştu. Vazife malullerine de belli sosyal haklar getirildiğini ifade eden Dinçer, "Çözüm süreci başladı, şehit yakını ve gazilerden gelecek tepkiyi dindirmek için böyle bir yola başvurdular" iddiasında bulundu.

İzmir Milletvekili Çam ise 72 yıldır, askere gidenlerin ailelerinin, askerlik şubesinden aldıkları belgeyle belediyeye başvurduklarını ve belirlenen rayiçten yardım aldıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, 1994-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığını anımsatan Çam, "Ödeme yapılmadıysa görevi ihmal etmiştir, ödendiyse haberi yoktur" dedi. Ankara Valiliği tarafından örnek liste verildiğini ancak ödemelerin belediyelerce yapıldığı yönündeki açıklamaların gazeteciler tarafından hatırlatılması üzerine Dinçer, yasaya göre miktarı il idare kurulunun belirlediğini belirterek bu miktarın şehirlere göre değişebildiğini, ödemelerin belediyeler tarafından yapıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

ANKA

Anahtar Kelimeler: