Askerliği meslek olarak yapmayı hedefleyen kişilerin genelde lise dönemine kadar askeri okullara yönlendirildiği söylenebilir. Buna ek olarak askeri lisede eğitim görmeyen kişiler de lisans eğitiminde harp okullarına başvurabilir. Ancak bu süreçte askeri öğrenci ya da personel adaylarının karşılamaları gereken fiziki şartlar ile sağlık koşulları mevcuttur. Dolayısıyla subay ya da astsubay olmak isteyen kişilerin ilgili yönetmelikte belirtilen koşulları öğrenmeleri gerekir. Bu bağlamda "Asker olmak istiyorum." diyen bir kişinin alması gereken eğitim ile karşılaması gereken koşulların ayrı başlıklar altında incelenmesinde fayda vardır.
Ulusal ya da yerel bağlamda sivil halkın tehlikelere karşı korunması konusunda görev üstlenen kişilere asker adı verilir. Asker olmak isteyen kişilerin iki ayrı hususa dikkat etmeleri gerekir. Bunlardan ilki söz edilen görevi yerine getirirken halkı koruma sorumluluğunun her zaman öncelik olarak görülmesidir. Asker olmak isteyenlerin dikkat etmeleri gereken ikinci husus ise emir-komuta zincirine uyum sağlamaları gerekmesidir.
Meslek olarak asker olmayı hedefleyen kişilerin belli başlı şartları öğrenip bunları karşılamaları mühimdir. Meslek olarak askerlik alanında ilerlemek isteyen kişilerin lisans eğitimi almaları beklenir. Dolayısıyla lise eğitimini tamamlayan bireylerin daha sonra harp okullarında eğitim almaları gerekir. Bununla birlikte askeri liseden mezun olan kişilerin harp okulunda eğitimlerine devam ederek ya da askeri mülakatlara girerek astsubay olmaları mümkündür.
Meslek olarak askerlik yapmak isteyen kişiler bu hedefe nasıl ulaşabileceklerini sıklıkla araştırır. Bu bağlamda askerliğin şartları arasında yer alan farklı maddelerin sıralanması gerekir. "Erkek ve kadın asker olmak için şartlar nelerdir?" diyenlere aktarılması gereken ve Sözleşmeli Subay ve Astsubay Yönetmeliği kapsamında sıralanan çeşitli maddeler aşağıdaki gibidir:
Küçük yaşlardan itibaren meslek olarak asker olmak isteyen bireylerin askerlik liselerinde eğitim almaları için yönlendirilmeleri mümkündür. Buna ek olarak lise eğitimini tamamlayarak harp okullarına başvuracak olan kişiler ortaöğrenim döneminde buna uygun olan bir bölümü tercih edebilir. Harp okullarında görülen derslerin genel olarak sayısal ağırlıklı olduğu bilinir. Bu nedenle asker olmayı planlayan kişilerin lisede alan seçimi yaparken sayısala yönelmeleri mümkündür.
Lise mezunu olan kişilerin zorunlu askerlik görevlerini yerine getirmeleri söz konusudur. Ancak askerliği meslek olarak yapmak isteyen kişilerin normal lisede ya da askeri lisede eğitim aldıktan sonra lisans eğitimi görmeleri gerekir. Dolayısıyla asker olmak isteyen kişilerin harp okullarında lisans eğitimini tamamlamaları gerekir. Buna ek olarak ilgili kurum tarafından yapılan duyuruları takip eden ve askeri lise mezunu olan bireyler deniz, kara ve hava kuvvet komutanlıklarına başvurabilir.
Asker olmayı hedefleyen kişilerin lisans eğitimi için başvurularını yapmadan önce fiziki şartların neler olduğunu araştırdığı görülür. Bu şartlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından oluşturulan ayrıntılı tablo üzerinden incelenebilir. Söz edilen tabloda 17 yaş ve üzeri kişilerin askeri öğrenci olabilmeleri için hangi boy ve kilo sınırını aşmaları gerektiğine dair bilgiler mevcuttur. Ancak temel olarak askeri öğrenci adaylarında kadınlar için 160 cm, erkekler için ise 165 cm boy sınırının arandığı söylenebilir.
Buna ek olarak askeri öğrenci adayları için şart koşulan ağırlık üst ve alt sınırlarının belirlenmesinde vücut kitle endeksinin alt sınırının 19 (kg/m²), üst sınırının ise 26 (kg/m²) şeklinde temel alındığı belirtilmelidir. Dolayısıyla asker olma şartları boy kilo kapsamında incelenirken belirtilen tabloda yer alan detaylı hesaplamalar dikkate alınmalıdır. Yapılan bu hesaplamalara göre kadın ve erkek bireylerin boylarına göre vücut ağırlıklarının üst ve alt sınırlarının nasıl belirlendiğine ise aşağıdaki gibi örnekler sunulabilir:
Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı mensubu olan öğrenciler, adaylar ve personeller belli başlı sağlık şartlarını karşılamalıdır. Bu bağlamda özellikle askeri öğrenci adayları tarafından sıklıkla araştırılan sağlık şartlarının neler olduğuna değinilmesinde fayda vardır. Askeri öğrencilerde genel olarak vücudun ağız, çene, diş ve kemik yapısının düzgün olması beklenir. Buna ek olarak kişilerin vücutlarında göze batan herhangi bir iz, yara, yanık, dövme ya da cilt hastalığı bulunmamalıdır.
Askeri öğrencilerin tüberküloz geçirmemiş olmaları ile kalp, karaciğer ve böbrek rahatsızlığından mustarip olmamaları da önemli şartlar arasında yer alır. Bununla birlikte askeri öğrencilerin Türkçeyi düzgün bir şekilde konuşabilmeleri için konuşma bozukluklarına sahip olmamaları beklenir. Bu süreçte askeri öğrenci veya personel adaylarına uygulanan testlerde saptanırsa askerliğe engel teşkil ettiği belirlenen hastalıklar ise ilgili yönetmelikte yer alan Hastalıklar Listesi (EK-C) adlı kılavuzdan incelenebilir.