Asker, Suriye sınırında tatbikat yapacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2011 yılı planlı tatbikatlarından Yıldırım-2011 seferberlik tatbikatı 5-13 Ekim tarihlerinde Hatay'da yapılacak.

Tatbikatta, Suriye sınırından Türkiye'ye olası göç senaryolarının da yer alabileceği ifade edildi. Milliyet'in haberine göre, tatbikatın, Suriye ile uzun süredir devam eden iyi ilişkilerin bozulmasının hemen ardından yapılması dikkati çekti. Kaynaklar, Türkiye ile Suriye'nin kısa süre öncesine kadar ortak tatbikat yapabilecek kadar iyi ilişkiler içerisinde olduğuna dikkat çekerken, bu nedenle, planlı bir tatbikat olmasına rağmen, sınırda gerçekleştirilecek tatbikatın mesaj niteliği taşıdığını da kaydetti.

Reklam
Reklam

Bir gün önce açıkladı

Türkiye'nin Suriye'ye uygulayabileceği olası yaptırımlarla ilgili tartışmalar sürerken, Genelkurmay Başkanlığı, dün, dikkat çekici bir açıklama yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesine konulan açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2011 planlı tatbikatlarından olan "Yıldırım-2011" seferberlik tatbikatının, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın İskenderun’daki 39. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda yapılacağı bildirildi. Açıklamada, 5-13 Ekim 2011 arasındaki tatbikatta, seferberlik sisteminin denenmesi, tatbikata katılacak yedek personelin sefer görevlerine yönelik eğitilmesi, seferde kullanacağı silah, teçhizat, araç ve malzemeye intibakları, yedek personel ile ilgili tebliğ ve celp işlemlerinde askeri ve mülki makamlar arasında koordinasyonun ve yükümlülerle iletişimin tesis edilmesi, seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile silahlı kuvvetler arasında yürütülecek müşterek faaliyetlerin denenmesinin amaçlandığı belirtildi. Açıklamanın, tatbikatın başlamasından bir gün önce yapılması dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Göz senaryoları

"Yıldırım-2011" seferberlik tatbikatına, 730 yedek personel, 40 araç, bir özel nakliyat firması ile kamu kurum ve kuruluşlarından ilgili unsurların katılacağı açıklandı. Tatbikatın bu yıl Hatay'da gerçekleştirilmesinde Suriye'de yaşanan karışıklıkların ardından bu ülkeden Türkiye'ye yönelebilecek olası göç dalgasının olduğu ifade edildi. Tatbikatta göç senaryolarının da ele alınabileceği kaydedildi. Rutin tatbikat, geçen yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın Balıkesir’deki 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda icra edilmişti. Tatbikatın, Hatay'da yapılmasının da önceden planlandığı bildirildi. Ancak tatbikatın uzun süredir iç karışıklıklarla boğuşan ve Türkiye ile ilişkileri bozulan Suriye ile sınır bölgesinde yapılacak olması, Türkiye'nin uzun süredir bu bölgede herhangi bir tatbikat yapmaması, akıllara, "Mesaj mı veriliyor" sorularını getirdi.

Kaynaklar, Türkiye ile Suriye'nin kısa süre öncesine kadar ortak tatbikat yapabilecek kadar iyi ilişkiler içerisinde olduğuna dikkat çekerken, bu nedenle, planlı bir tatbikat olmasına rağmen, sınırda gerçekleştirilecek tatbikatın mesaj niteliği taşıdığını da kaydetti.

Reklam
Reklam