ANKARA (ANKA) - Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) 21 Şubat Perşembe günü Çankaya Köşkü'nde yapılacak olağan toplantısının gündemi yoğun. Türban'dan, PKK terörüne, Kosova'nın bağımsızlığından, Kıbrıs, Ermenistan ve Pakistan'da yapılan seçimlere pek çok iç ve dış gelişme MGK toplantısında tartışılacak.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantıda askerlerin, üniversitelerde türban takılmasına olanak sağlaması için yapılan Anayasa değişikliği ile ilgili kaygılarını Hükümete iletmeleri, türbanın bir anlamda ‘siyasal İslam'ın üniforması olduğunu ve uygulamanın bölünmelere ve çatışmalara yol açabileceği uyarısını yapmaları bekleniyor. Toplantıda ayrıca, PKK terör yuvalarına yapılan hava harekatlarının ardından kara operasyonu yapılması da tartışılacak. Kurul'un hükümete, mevsim şartlarını da gözeterek kara operasyonu yapılmasını tavsiye edeceği belirtiliyor.
MGK'nın bu ay yapılacak toplantısına, bir süredir Türkiye'nin gündeminin ana maddesi haline gelen "türban" damgasını vuracak. ANKA'nın ediğndiği bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında yapılacak toplantı öncesinde komutanlar Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda bir ön toplantı yaparak, kurulda dile getirecekleri konulara ve uyarılarına son şekli verecekler.
Askerler, hafta ortasında yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, türbanın 'siyasal İslam'ın üniforması olduğunu, uygulamaya geçilmesi halinde bunun bölünmelere ve çatışmalara yol açabileceği uyarısını yaparak "malumu ilan" edecekler. Üniversitelerde türbana izin veren Anayasa değişiklik paketinin TBMM'de yasalaşmasından bu yana ‘sessizliğini' koruyan askerler, MGK'da bu konudaki görüşlerini açık ve net bir şekilde dile getirerek, sorunu hem hükümetin, hem de anayasa değişikliğini o güne kadar imzalamaz ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dikkatine sunacaklar.
-DEVRİM YASALARINA AYKIRI-
Askerler, oy kaygısı uğruna sosyal İslamcıları koruyup kollayanların laik – demokratik sisteme büyük zarar verdiklerini dile getirecekleri toplantıda, Anayasa Mahkemesi'nin 1989 yılında aldığı karara da vurgu yapacaklar. O dönemde yapılan değişikliğin Anayasa Mahkemesi'nden döndüğüne işaret edecek olan askerler, Yüksek Mahkeme'nin kararının şu bölümüne özellikle vurgu yapacaklar:
".... Birlikte çalışmalar yapan kardeşlikleri, arkadaşlıkları, dayanışmaları yarınları için bile gerekli iken, onları dinsel gereklerle ayırmak, kimin hangi inançtan olduğunu bir işaretle belli etmek, onların yakınlaşmalarını, birlikte çalışıp karşılıklı yardımlarını ve işbirliğini önler, ayrılıklara, dinsel inanç ve görüşler nedeniyle çatışmalara yol açar."
Askerler ayrıca bu tür yasal düzenlemelerin Anayasa'nın 174. maddesinde yazılı olan Devrim Yasaları'na aykırı olduğunu da dile getirecekler.
-"ASKER ELBİSESİ GİYMEYECEĞİM" ÖRNEĞİ-
Askerlerin, Silahlı Kuvvetlerin bazı çalışmalarında kaynakça olarak kullanılan Prof. Dr. Cahit Tanyol'un 1989 yılı basımlı ‘Laiklik ve İrtica' adlı kitabına da atıfta bulunarak, kitaptan şu bölümü de MGK üyelerinin dikkatine sunmaları bekleniyor:
"Sorun türban örtmek, çarşaf giymek değil, 2,5 yüzyıldan beri Türkleşen Batı uygarlığına yönelik planlı bir tertiple bizi karşı karşıya bırakmaktır. Önemli olan Türk devrimleri değil, Tanzimat'tan beri doğu – batı diyalektiği içinde oluşan birikimin yol sayılmasıdır. Son zamanlarda ortaya çıkan türban olayı irticanın en belirgin örneğidir. Örtünmeden (tesettür) söz eden Nur ve Vakıa surelerinde ayetler ne inanç, ne de ibadet ile ilgilidir. Türban olayının hukuki bir tarafı da yok. Bu konu moda ile ilgilidir. Yaptırım gülünç olmaktır. Müeyyideli adetler içinde en zor karşı konan, ama en çabuk geçen bir değerdir. Onun geçerliliğini ya da geçersizliğini ne din, ne kanun, ne örf ve adet belirler. Ama bir genç kız, hem de üniversiteli çıkar da ‘ben Kur'an'daki Nur ve Vakıa surelerindeki ayetlere uyarak başımı örteceğim' derse ve bu bireysel olmaktan çıkarsa, açık seçik bir irtica olayı ile karşı karşıyayız demektir. Buna kanunlar, yönetmelikler karşı çıkar. Bu tıpkı erlerin kışlada ‘ben asker elbisesi giymeyeceğim' demesine benzer. Sorun modayla ilgili olmaktan çıkmış, dinsel nitelik kazanmıştır."
-PKK TERÖRÜ-
Toplantıda ayrıca, PKK terörü de masaya yatırılacak. Askerler kurul üyelerine, Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik hava operasyonları konusunda detaylı bilgi verecek. Askerlerin ayrıca ABD ile işbirliği ve yaklaşan baharla birlikte bölgeye yönelik olası kara harekatı konusunda da kurulu bilgilendirmeleri bekleniyor. Kurul'un bölgedeki hava koşullarının da dikkate alınarak terör örgütünün kalan unsurlarının da temizlenmesinin sağlanması için hükümete kara operasyonu yapılması tavsiyesinde bulunması bekleniyor. Askerlerin yapılan operasyonların terör örgütünün inancını kırdığını, ancak bunun yeterli olmadığını, bölgeye yönelik ekonomik ve sosyal imkanların bir an önce seferber edilmesini gündeme getirmeleri de bekleniyor.