"Askere Sivil Yargı Yolu" görüşülecek

Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık’taki DTP’nin kapatılması istemini görüşeceği gündem toplantısının ardından, bir sonraki toplantısında “Askere Sivil Yargı Yolunu Açan” yasayı gündemine alacak.

ANKARA (ANKA) – Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık’taki DTP’nin kapatılması istemini görüşeceği gündem toplantısının ardından, bir sonraki toplantısında “Askere Sivil Yargı Yolunu Açan” yasayı gündemine alacak.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, “Askere Sivil Yargı Yolunu Açan” yasanın iptaline ilişkin raportörün raporunun Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na vermesinin ardından, söz konusu yasa önümüzdeki günlerde gündeme alınacak.

TBMM'de son anda bir gece yarısı değişikliğiyle askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına olanak sağlar hale gelen Ceza Muhakemesi Kanunu'nu değiştiren kanun, asker kişilerin, barış zamanında Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine giren bir suçu işlemeleri halinde, bu mahkemeler tarafından yargılanmasını öngörüyor. Savaş ve sıkıyönetim halinde işlenen suçlarda ise askeri mahkemelerin yargı yetkisi korunuyor. Yasaya göre, barış zamanında asker olmayan kişilerin, Askeri Ceza Kanunu veya diğer kanunlarda yer alan askeri mahkemelerin yargı yetkisine tabi bir suçu tek başına veya asker kişilerle iştirak halinde işlemesi durumunda, asker olmayan kişilere ilişkin soruşturmalar Cumhuriyet Savcıları, kovuşturmalar ise adli yargı mahkemeleri tarafından yapılacak.

Reklam
Reklam

Değişikliği getiren kanunun iptali için CHP Anayasa Mahkemesi'ne dava açmış, Raportör de incelemesini tamamlamıştı. Buna göre, Anayasa Mahkemesi, 8 Aralık’taki DTP’nin kapatılması istemini görüşeceği gündem toplantısının ardından, bir sonraki toplantısında “Askere Sivil Yargı Yolunu Açan” yasayı gündemine alacak. (ANKA)