ANKARA (ANKA)- Sağlık astsubayı olmak isteyen öğrencilerin yüzde 91.3'ünün annesi ev hanımı, yüzde 30'unun da babasının işçi olduğu belirlendi.
Sağlık astsubayı olmak isteyen öğrenciler arasında "Askeri okul öğrencilerinin meslek tercihi ve algısı: GATA Sağlık Astsubay Okulları örneği" başlıklı bir araştırma yapıldı. GATA'da çalışan Yüzbaşı Pınar Kırmızıgül ve Süleyman Demirel
Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğretim üyelerinden Dr. Suat Kolukırık'ın yaptığı araştırmada, sağlık astsubayı adayı öğrencilerinin meslek tercihi ve algısının analizi yapıldı.
Araştırmaya göre, sağlık astsubayı olmak için eğitime başlayanların yüzde 49'unun doğum yeri İç Anadolu Bölgesi. Ege Bölgesi'nde doğanların oranı yüzde 14, Marmara Bölgesi'nde doğanların oranı ise yüzde 10.7, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde doğup sağlık astsubayı okulunu tercih edenlerin oranı ise
yüzde 3.3 olarak tespit edildi. Okulun bulunduğu ilin İç Anadolu Bölgesi'nde olması nedeniyle bu bölgede yaşayanların okula daha yoğun ilgi gösterdiğinin belirtildiği araştırmada anne ve babaların eğitim düzeyi de incelendi.
Sağlık astsubayı olmak isteyenlerin yüzde 54'ünün annesi, babaların ise yüzde 37.3'ü ilkokul mezunu. 150 öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre mesleği tercih edenlerin yüzde 35'inin ailesi 5 kişiden oluşuyor. Aynı araştırmada askeri öğrencilerin yüzde 37'sinin ailesinin geliri ortalama 501-750 YTL arasında değişiyor. Ortalama aylık gelir 501-750 YTL arasında olan ailelerdeki kardeş sayısı da dikkate alındığında aile gelir seviyesinin Devlet İstatistik Enstitüsü'nün ve sendikaların açıkladığı yoksulluk sınırlarının altında, bazı hesaplamalara göre ise açlık sınırının altında olduğu görülüyor.
Sağlık astsubaylığını seçme nedeninin de irdelendiği araştırmaya göre ailesinden etkilendiği için bu mesleği tercih edenlerin oranı yüzde 38 olarak tespit edildi.
AST OLMAK EN BÜYÜK ZORLUK
Sağlık astsubayı adayları, meslekte karşılaşabilecekleri en büyük zorluğun "ast olmak" olduğunu belirtti. Ankete katılanların yüzde 48.7'si ast olmaktan dolayı zorluk çekeceğini dile getirdi.
MESLEKTEN MEMNUN DEĞİLLER
Ankete katılan 150 öğrencinin yüzde 62'si yeni bir şansları olması durumunda sağlık astsubaylığı seçmeyeceklerini belirtmişler. Mesleği değiştirmeyeceğini belirtenlerin oranı da yüzde 36 olarak tespit edildi.
ÖNCE SAĞLIKÇI, SONRA ASKER
Sağlık astsubay adayları, kendilerine yeni bir meslek şansı tanınması halinde hangi mesleği seçeceklerine dair soruya da ilginç yanıtlar verdi. Ankete katılanların yüzde 17.3'ü subay, yüzde 16.7'si öğretmen, yüzde 6.7'si de inşaat mühendisi olmak istediğini belirtti. Yeni bir meslek tercihinde bulunmayanların oranının ise yüzde 41.3'ü buldu.
Anketin sonuç bölümünde değerlendirmede bulunan Kırmızıgül ve Kolukırık şu görüşlere yer verdiler:
"Elde edilen bu sonuçlara göre meslek yüksekokulu öğrencilerinin, hazırlık sınıfı öğrencilerine oranla aldıkları eğitimi ve görevlerini içselleştirdikleri
görülmektedir. Bu anlamda, eğitim seviyesinin ilerleyen aşamalarında öğrenciler kendilerini önce sağlıkçı, daha sonra ise asker olarak tanımlamaktadır."