Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Gökçe, askeri ombudsmanlık uygulamasının kurum içi yaşanabilecek adaletsizliği gidererek, personelin birbirine bağlılığını arttıracağını ve göreve daha iyi motive edeceğini söyledi.
Gökçe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Çağdaş Kamu Yönetiminde Kamu Denetçiliği (ombudsmanlık) ve Türkiye için Askeri Ombudsmanlık Önerisi" başlığıyla çalışma yaptığını belirtti.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayımlanan makalesi ve "askeri ombudsmanlığın önemi" hakkında bilgi veren Gökçe, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin teşkilat yapısı ve geniş personel kadrosuyla ülkenin her yerinde hizmet verdiğini hatırlattı.
Silahlı kuvvetlerin personel kadrosunun geniş olması ve jandarma teşkilatı vasıtasıyla vatandaşla olan ilişkileri esnasında çeşitli sorunların ortaya çıkabilme ihtimali nedeniyle, "askeri ombudsmanlığın" gerekli olduğunu savunan Gökçe, şöyle devam etti:
"Askeri ombudsmanlık günümüzde İsrail, Norveç, Avustralya, Namibya gibi birçok ülkelerde uygulanmaktadır. Buradaki amaç silahlı kuvvetler çalışanları arasındaki anlaşmazlıkları çözmektir. Türk Silahlı Kuvvetleri ülke savunması görevinin yanı sıra bünyesinde bulunan jandarma birlikleriyle bir kamu hizmeti görüyor. Silahlı Kuvvetler gerek çalışanlarının birbirleriyle ve üstleriyle olan ilişkilerinden doğan sorunlarının çözüm mekanizmalarına ulaşamadan çözülmeye çalışılması gerekse de vatandaşlarla olan ilişkilerde yaşanan sorunların yargıya intikal etmeden önce tarafsız bir arabulucu tarafından çözülebilmesi açısından askeri ombudsmanlığın kurulması büyük önem taşımaktadır."
Gökçe, Silahlı Kuvvetler'in gerek kendisine tevdi edilen vatan savunması görevine yüksek moral ve motivasyonla yönelmesi gerekse de jandarma teşkilatı vasıtasıyla suçun önlenmesi ve suçluların yakalanması görevlerinin icrasında hem kendi bünyesindeki personel ilişkileri sonucu ortaya çıkan sorunların hem de vatandaşla karşı karşıya kalması sonucu vatandaşların muhtemel şikayetlerinin çözüme kavuşturulması için ombudsmanlık sistemine ihtiyacı olduğunu vurguladı.
"Askeri ombudsmanlık uygulaması, kurum içi olabilecek adaletsizliği gidererek personelin birbirine bağlılığını artırır ve personeli göreve daha iyi motive eder" diyen Gökçe, uygulamasının aynı zamanda vatandaşla karşı karşıya kalan jandarma teşkilatı hakkındaki şikayetleri hakkaniyet ölçüsü çerçevesinde çözerek teşkilatın personel hataları yüzünden vatandaşın gözünde yıpranmasının da önüne geçeceğini dile getirdi.
Muhabir: Zekeriye Şimşek / Sevil Çelik
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz