"Askerin kanadını kırma çabaları"

İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, Ankara'daki Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yapılan aramaların, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'yatak odasına' baskın olarak değerlendirildiğini öne sürdü.

Gazete, “Bu hareket, hükümetin ordunun kanatlarını kırma çabalarında bir dönüm noktası olabilir” diye yazdı.

Gazete, polisin, orduya bağlı özel kuvvetlerin en kilit birimlerinden birinde 3 günden bu yana arama yaptığı sırada, Türkiye'nin sivil ve askeri liderlerinin MGK toplantısında bir araya geldiğini hatırlatırken şunları yazdı:

“Başbakan Tayyip Erdoğan, polisin Ankara'daki Seferberlik Tetkik Kurulu'nda yaptığı aramanın ilk gününde 8 askerin gözaltına alındığı bir sırada, İslami kökleri bulunan hükümetle silahlı kuvvetler arasında bir gerilim olduğu iddialarını reddetti. Tutuklamalar, aralarında emekli generallerin de bulunduğu onlarca şüphelinin hükümeti devirip siyasi kaos çıkarmaya çalışmakla suçlanan laik bir örgütün üyesi olmaktan yargılandığı bir döneme denk geldi.”

Reklam
Reklam

Daily Telegraph, Türk Silahlı Kuvvetler'de yapılan aramanın nedeninin henüz tam olarak belli olmadığını kaydederken, “Fakat ordunun ‘yatak odası’na baskın olarak değerlendirilen bu aramalar, hükümetin ordunun kanatlarını kırma çabalarında bir dönüm noktası olabilir” diye devam etti.
Türkiye'de ordunun kendisini laik sistemin bekçisi olarak gördüğünü ve 1960'tan bu yana 4 hükümet devirdiğini belirten gazete şöyle devam etti:

“Ordunun siyasete müdahalesini engellemek, Türkiye'nin demokratik standartlarını yükseltmesini talep eden Avrupa Birliği’ne üyelik açısından da kilit önem taşıyor. Ancak hükümete karşı çıkan laik muhalifler, AKP’nin bu girişimlerine oldukça kuşkuyla bakıyorlar.“