Askerlere Aile İçi Şiddet Dersi

Yeni yılla birlikte evlenecek çiftler ‘evlilik öncesi eğitimi' alacak. Evlilik öncesi son durağın asker ocağı...

Yeni yılla birlikte evlenecek çiftler ‘evlilik öncesi eğitimi' alacak. Evlilik öncesi son durağın asker ocağı olması sebebiyle Bursa İl Jandarma Komutanlığı'ndaki bin 250 askere 'evlilik öncesi eğitimi’ verildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, yeni yılla birlikte evlenecek gençlere, ‘evlilik öncesi eğitimi' verecek merkezlerin alt yapısını hazırladıklarını söyledi. Bursa İl Jandarma Komutanlığı’nda düzenlenen törende konuşan Bozoğlu, Türkiye’de her sene boşanan ortalama 100-120 bin çiftin yüzde 75’inin ikinci evliliklerini yaptıklarını, boşananların yüzde 15’lik kısmınınsa eski eşiyle yeniden evlendiğini açıkladı.

Reklam
Reklam

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın “evlilik öncesi eğitim programı“ çerçevesinde evlilik Türkiye'de ilk önce Bursa İl Jandarma Komutanlığı'ndaki bin 250 askere “evlilikte iletişim, evlilik ve sağlık, evlilik ve hukuk, aile içi şiddet” konularında eitim verildi. Eğitimi tamamlayan askerlere sertifikaları törenle verildi.

Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Vedat Çolak, jandarma sorumluluk bölgesindeki aile içi şiddet rakamlarını paylaştı. Albay Çolak, “11 bin 270 kilometre yüzölçümü olan şehrimizin yüzde 91’inden jandarma sorumludur. Sahamızda 19 belde, 654 köy ve 38 mahalle mevcuttur. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, sorumluluk bölgemizde ikamet eden 400 bin vatandaşımıza güvenlik ve asayiş hizmeti vermekteyiz. Toplumun kanayan yarası olan aile içi şiddet olaylarının jandarma sorumluluk sahasındaki verileri incelendiğinde 2010 yılında 242, 2011 yılında 197 ve 2012’de 184 olmak üzere toplam 623 aile içi şiddet olayı meydana geldi. 11 olayda mülki amir, 206 olay hakkında ise mahkemeler tarafından olmak üzere toplam 217 tedbir kararı uygulandı. Bursa İl Jandarma Komutanlığı tarafından halen 75 tedbir kararının takibine devam ediliyor.”

Reklam
Reklam

Rakamların ürkütücülüğü ve konunun önemine binaen jandarma bünyesinde ‘Kadın ve Çocuk kısım Amirliği’ oluşturulduğuna işaret eden Albay Çolak, karakol komutanlıklarında kadın ve çocuk işlem astsubaylıkları ihdas edildiğini dile getirdi. Çolak, aile içi şiddet olaylarının temel sebebinin eğitimsiz aile fertleri olduğu gerçeğinden hareketle komutanlık bünyesinde vatani görevlerini yürüten Mehmetçiklere askerlik sonrası kuracakları aile kurumlarının daha sağlıklı olması için eğitim verildiğini söyledi. Çolak, bin 250 askere 4 gün boyunca uzmanlarca evlilik öncesi eğitimi verildiğini bildirdi.

Türkiye’de her sene ortalama 500-600 bin çiftin dünya evine girdiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu da, bu çiftlerden 100-120 bininin boşandığını söyledi. Boşanmaların genellikle evliliklerin ilk beş yılında gerçekleştiğine dikkat çeken Genel Müdür Bozoğlu, boşanan çiftlerin yüzde 75’inin bir süre sonra ikinci evliliklerini yaptıklarını açıkladı. Bozoğlu, “Boşanan çiftlerin yüzde 15’i ise eski eşiyle evlenmeyi tercih ediyor. Son 20 yıla baktığınızda bu rakamları görürsünüz. Boşanmaları da incelediğimizde aile içi iletişimin büyük problem olduğunu görüyoruz. Biz evlilik öncesi eğitimleri önemsiyoruz. Yeni yılla birlikte evlenecek gençlerin, tabii ki isteyenlerin, evlenmeden önce ‘evlilik eğitimi’ alabilecekleri merkezlerin alt yapısını hazırladık. Yeni yılla birlikte isteyen çiftler düğünden önce eğitim alabilecek” diye konuştu.

Reklam
Reklam

2011’de 13 bin hanede 25 bin aile ferdi üzerinde bir araştırma yaptıklarını belirten Genel Müdür Bozoğlu, bu araştırmaların her 5 yılda bir yapılacağını kaydetti.

Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney ise, “Anadolu’da askerden gelen gençlere evlenecek gözüyle bakılıyor. Sizler burada aldığınız eğitimlerle gideceğiniz memleketlerinizde de insanlara örnek olmalısınız” dedi.

Konuşmaların ardından eğitim alan 1250 askeri temsilen 5 ere sertifika verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: