Askerlik yoklamasını yaptırmayan yükümlülere yönelik para cezaları artırılıyor. İlk yoklamasını yaptırmayan yükümlüler 20, son yoklamasını yaptırmayan yükümlüler 30 YTL para cezası ödeyecek. Askerliği boyunca disiplin cezası almayan er ve erbaşa 7 gün ilave izin verilebilecek. Üniversite mezunu yükümlülerin askere sevkleri ise 2 yıla kadar ertelenebilecek.
Önceki yasama döneminde hazırlanarak TBMM Milli Savunma Komisyonu'na sunulan, ancak Genel Kurul gündemine inmediği için yenilenmesi hükümet tarafından uygun görülen Askerlik Kanunu ile Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün Milli Savunma Komisyonu'nda ele alındı. AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı başkanlığındaki Komisyon toplantısına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de katıldı. Milli Savunma Komisyonu Başkanı Yardımcı, toplantı öncesi terör olaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, son dönemde yaşanan hain saldırıları şiddetle, nefretle kınadıklarını belirtti. Yardımcı, "Bu tür saldırılar ülkemizin toprak bütünlüğünü, milletimizin can ve mal güvenliğini sağlamak azim ve kararlılığında olan güvenlik güçlerimizi asla yıldıramayacaktır.
Türk milletinin bağrından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, dün olduğu gibi bugün de, gelecekte de hepimizin en büyük güvencesi olacaktır. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyacımızın olduğu şu günlerde herkes bilmelidir ki Cumhuriyet'e, ulusal birliğimize ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kasteden tüm eylemlere karşı Meclisimiz, hükümetimiz, güvenlik güçlerimiz gerekeni büyük kararlılık ve titizlikle yerine getirecektir. TBMM Milli Savunma Komisyonu olarak bizler de TSK'yı ilgilendiren konulardaki hassasiyet, titizlik ve işbirliğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam ettireceğimizi belirtmek isterim. Kutsal vatan topraklarımızın bölünmez bütünlüğünü korumak uğruna üstün bir cesaret örneği göstererek canını ortaya koyan aziz ve kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyor, yakınlarına ve tüm Silahlı Kuvvetleri mensuplarına başsağlığı dileklerimizi sunuyor, saldırılarda yara alan vatan evlatlarımıza da Allah'tan acil şifalar diliyoruz" diye konuştu.
Yardımcı'nın konuşmasının ardından Komisyon'un gündemindeki tasarılar üzerindeki görüşmelere geçildi. Yoklamasını yaptırmayan yükümlülerin para cezalarının artırılmasını öngören Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili bir değerlendirme yapan Milli Savunma Bakanı Gönül, mevcut cezaların caydırıcı olmaktan uzak olduğunu ifade etti. Bazı askerlik şubelerinin, cezalarını artıran kanunları uygulayarak para cezalarını yüksek miktarlara çıkardıklarını ifade eden Gönül, bazı askerlik şubelerinin bu para cezalarını 120 YTL, 150 YTL olarak tatbik edebildiklerini anlattı. Bu uygulamayı durduklarını kaydeden Gönül, Trabzon Askerlik Şubesi'nin bu konuda en ileri giden askerlik şubelerinden biri olduğunu ve 150 YTL'ye kadar ceza uygulandığını ifade etti. Gönül, bu tasarıyla yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde vatandaşlara getirilen kolaylıkların yanı sıra idari para cezalarının caydırıcı bir seviyeye getirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Tasarıya göre askerlik çağına girip de ilk yoklamasını yaptırmayanlar 20 YTL para cezası ödeyecek. İlk yoklamasını yaptırdığı halde son yoklamanın devam ettiği günler içinde bulunduğu yerin askerlik meclisine, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen yükümlülerden de 20 YTL para cezası alınacak. İlk yoklamasını yaptırmayın, son yoklamasında da bulundukları yerin askerlik şubelerine gelmeyenlerin cezası ise 30 YTL'ye yükselecek. Askerliğini bitirip terhis edilen erbaş ve erden 3 ay içinde geçerli bir özrü olmaksızın terhis belgelerini şubelerine kaydettirmeyenler 20 YTL para cezasına çarptırılacak. Yoklama sırasında istenilen bilgileri sözlü veya mektupla bildirmemiş ve kaydını yaptırmamış ya da şubeleri mıntıkası haricine giderek yerlerini değiştirdiklerine dair 1 ay içinde şubelerine haber vermemiş olan yedek subay ve memurlara askerlik dairesi başkanlıklarınca 20 YTL ceza uygulanacak. Herhangi bir askerlik şubesi kütüğüne kaydını hiç yaptırmayanlar için bu ceza 30 YTL olarak uygulanacak. Sefer görevi tebliğ edilen yedek subaylardan adreslerinde meydana gelen değişiklikleri 1 ay içinde bağlı bulundukları askerlik şubesine bildirmeyen yükümlülere 20 YTL para cezası uygulanacak.
Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı da Komisyon'da görüşüldü. Tasarıya göre yedek erbaş ve erler yedeklik yoklamalarını ilk ve son yoklama süreci boyunca 10 ay süreyle yaptırabilecekler. Yedek subayların yedeklik yoklamaları için tanınan süre ise 6 ay olacak. Sefer ve fevkalade haller dolayısıyla ordunun kısmen veya tamamen seferi mevcuda tamamlanamaması halinde lüzum görüldüğü takdirde yardımcı sınıf yedek subayların yarbay ve daha aşağı rütbedekileri 60 yaşını geçmemek kaydıyla 5434 sayını Kanun'da yazılı yaşların 10 yıl fazlasına kadar, diğer sınıflar yedek subayların Kanun'da belirtilen yaş hadlerine kadar, sağlık durumlarının elverişli olması halinde en gencinden başlanarak orduya alınabilecekler.
İlk yoklama süresi içinde orgeneral-oramiral ve korgeneral-koramiraller dışında kalan yedek subaylar ile yedek askeri memurlar, kanuni ikametgahlarını ve varsa maluliyetlerini maluliyet dereceleriyle birlikte mahalli askerlik şubesine şifahen veya mektupla bildirmek ve raporlarının tasdikli bir suretini bir defaya mahsus olmak üzere göndermek zorunda olacak.
Komisyon'da ele alınan Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile 4 yıl ve daha uzun süresi yüksek öğretim kurumlarından veya bunların dengi olduğu kabul edilen okullardan mezun olan yükümlülerin mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıla kadar, yüksek lisans eğitimini tamamlayanların ise 1 yıla kadar sevkleri tehir edilebilmesi öngörülüyor. Yurt dışındaki öğrenim kurumlarından mezun olanların denklik işlemlerini tamamlayabilmeleri için talepleri halinde askere sevkleri ayrıca 1 yıla kadar tehir edilebilecek.
Askerlik hizmetinin gerektirdiği görev ve yükümlülükleri yerine getirme konusunda gayret ve çalışmaları sonucu emsalleri arasında üstün başarı gösteren erbaş ve erlerden muvazzaf askerlik hizmetleri boyunca disiplin amiri, disiplin mahkemesi ve askeri mahkemelerden herhangi bir ceza almamış olanlara, asgari tugay komutanlarının, sahil güvenlik komutanlığında alay komutanları eşidinin onayı ile mevcut izinlerine ek olarak 7 güne kadar ilave izin verilebilecek ve 7 gün erken terhis olmaları sağlanabilecek.
RADYOAKTİF IŞINLA ÇALIŞAN ERBAŞ VE ERLERE 1 YIL HİZMETE KARŞILIK 30 GÜN İZİN
Radyoaktif ışınla çalışan erbaş ve erlere, radyoaktif ışınla yaptıkları 1 yıl hizmete karşılık 30 gün sıhhi izin verilecek. Bu hizmetin 1 yıldan az ya da çok olması durumunda verilecek izin süresi 30 günlük izin süresi birimine orantılı olarak belirlenecek. Kendilerini askerliğe elverişsiz hale getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararı ile sabit olan erbaş ve erlerin yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan rahatsızlıklardan ötürü yatarak gördüğü tedaviler veya istirahatta veya hava değişiminde geçirdikleri süreler muvazzaf askerlik hizmetlerinden sayılmayacak. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ise bir başkasının bilimsel eserinin veya çalışmasının tümünü veya bir kısmını kaynak belirtmeden kendi eseri gibi göstermek filini işleyen öğretim elemanlarının, öğretim elemanlığı görevlerine son verilmesini, öğretim elemanlığı görevine son verilen personelin, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'ndeki başka bir göreve ya da Gülhane Askeri Tıp Akademisi dışındaki karargah ve kurumlara atanması öngörülüyor. Toplantıda, son olarak ise Türk Silahlı Kuvvetleri Hasta Beslenme Kanunu Tasarısı ele alındı. TBMM Milli Savunma Komisyonu, görüşülen tüm tasarıları kabul etti. Milli Savunma Komisyonu'nda görüşülerek kabul edilen tasarıların önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.
İHA