ASKİ’den kalitesiz boruya izin yok

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’de yerel yönetimler bazında bir kez daha...

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, Türkiye’de yerel yönetimler bazında bir kez daha bir ilke imza atarak, altyapıda kullanılacak boruların test edileceği 'Boru Test Laboratuvarı'nı hizmete açtı.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, boruların standartlara uygunluğunu sağlamak ve kalite testlerini yapmak amacıyla, kurum bünyesinde 'Boru Test Laboratuvarı' kurduklarını belirterek, içme suyu ve kanalizasyon borularının kalite testlerini, kendi uzman kadrolarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Kılıç, ASKİ ile iş yapan firmaların ve altyapılarını kendi döşeyen kooperatiflerin kullandığı bu tür malzemelerin testlerinin, artık yeni kurulan laboratuvarda yapıldığını anlattı.

Reklam
Reklam

YILDA ORTALAMA BİN KİLOMETRE BORU DÖŞENİYOR
ASKİ Genel Müdürlüğü tarafından içme suyu ve kanalizasyon hatları için muhtelif çaplarda yılda ortalama bin kilometre boru kullanıldığının altını çizen Genel Müdür Kılıç, şunları söyledi: “Hatları döşemekte kullandığımız boruların hammaddesi, yapılan işin kalitesini oluşturan en önemli unsurlardan birisidir. Oysa yaptığımız araştırmalar sonucunda piyasada kullanılan bazı boruların, poşetlik hurda ve atık malzemelerden üretildiği, bu yüzden de boruların direncinin ve ömrünün önemli ölçüde azaldığı tespit edilmiştir. Borulardaki kalitesizlik ise boşa harcanan su, kaybolan zaman ve fazladan iş gücü olarak geri dönmektedir. Burada kullanılan boruların kaliteli olması içme suyu hatlarında oluşacak problemleri ortadan kaldırırken, hem zaman hem de maddi kayıpların önüne geçmiş olacağız.”
Altyapıda kullanılan boruların uygunluk testlerini, daha önce farklı kurumlarda ücretli olarak yaptırdıklarına dikkat çeken Genel Müdür Kılıç, “Ancak her test için ayrı bir ücret ödenmesi, kuruma ek maliyet getirdiği gibi sonuçların istenilen zamanda alınamaması nedeniyle de yapılacak işlerde gecikmeler meydana geliyordu.” dedi.

Reklam
Reklam

LABORATUVARDA NELER YAPILIYOR?
ASKİ’nin Boru Test Laboratuvarı’nın, yerel yönetim çalışmalarında bir ilk olduğunu özellikle vurgulayan Kılıç, laboratuvarda iç basınç testi, erime akış hızı, mfr testi, yoğunluk testi, ısıl testler, çember rijitliği testi ve halka esnekliği testleri gibi testlerin yapıldığını kaydetti.

220 TESTTE 166 NUMUNE SINAVI GEÇTİ
Kılıç, 2010 yılı Ekim ayından itibaren düzenli olarak analizlerin yapıldığı laboratuvarda, bugüne kadar gerçekleştirilen 220 adet testte 166 numunenin testi geçtiğini belirtti. Kılıç, sonuçları uygun olmayan 54 numunenin kabul edilmediğini ve firmalara iade edildiğini belirtti.
ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, laboratuvar kadrosunun, alanında uzman kişilerden oluştuğunu vurgulayarak, “Laboratuvarımızda aynı zamanda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü şahıslara ait ürünlerin testleri de ücret karşılığı yapılmaktadır. Amacımız, kurumumuzun dışındaki kişi ve kuruluşlara da güvenilir test sonuçları sunmak, ulaşabildiğimiz her yerde bu bilincin yerleşmesine katkıda bulunmaktır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz