Aslan: AB krizinin Türkiye ekonomisini etkilememesi için tedbirlere ihtiyaç var

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan ekonomik...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaşanan ekonomik sorunların, Türkiye ekonomisini etkilememesi için süratli tedbirlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Önümüzdeki süreçte tüm kesimler dikkatli olmalı.” dedi.
GTO’nun Kasım ayı olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Zeki Yağcı’nın yönetiminde gerçekleştirildi. GTO Meclis Üyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Cahit Nakıboğlu’nun bölgedeki çalışmalarla ilgili meclis üyelerine bilgiler verdiği toplantıda GTO Başkanı Mehmet Aslan da gündemdeki konuları ve ekonomik gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. GTO Başkanı Mehmet Aslan, riskler ve devam eden belirsizliğin küresel ekonomiyi olumsuz etkilediğini, Avrupa Birliği ülkelerindeki krizin beklenenden daha uzun süreceği, çözümün çabuk ve geçici olmadığı, AB ekonomilerindeki zayıflığın ülkemizin gelişimini yavaşlatacağına dikkat çekti. AB ülkelerinde ekonominin daha da kötüleşmesi ve büyüme hızının düşmesi halinde bu olumsuzluktan ülke olarak kaçınmanın zor olduğunu, AB’deki daralma ya da duraksamanın ülkemiz ihracatını olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“AB ülkeleri en büyük ticari ortağımız konumunda. Ülke olarak ihracatımızın yüzde 47’sine yakınını AB ülkelerine yapıyoruz. AB ülkelerinden gerçekleştirdiğimiz ithalatın payı yüzde 38. Dış ticaretteki döviz kompozisyonu da bu paylarla paralel seyrediyor. Veriler o kadar açık bir şekilde ortaya koyuyor ki Avrupa Birliği ülkeleri bizim için çok önemli. Bu önem hem en büyük ticari ortağımız olmalarından, hem de kullandıkları paradan kaynaklanıyor. OECD, Avrupa Komisyonu ve birçok uluslararası finans kurumu AB’nin derin ve uzun sürebilecek bir resesyona girebileceğini öngörüyor. Bu nedenle AB’deki borç sarmalı krizinin ülkemizi etkilemesi kaçınılmaz görünüyor. Ancak tüm kesimlerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor.”
Avrupa Birliği ve ABD gibi gelişmiş ekonomilerdeki olumsuz gelişmeler nedeniyle küresel ekonomide görünümün hala tehlikeli ve belirsiz olduğunu, Avrupa’da ekonomik görünümün bozulmaya ve borç yükü krizinin küresel ekonomi açısından risk oluşturmayı sürdürdüğünü belirten GTO Başkanı Aslan şu görüşlere yer verdi:
“Dış Ticaret açığımız yüzde 63,5 artışla 55 milyardan 90 milyar dolara çıktı. Bundan önceki değerlendirmelerimizde dış ticaret açığının bu yıl sonunda 100 milyar doları geçeceğini belirtmiştik. Dolardaki iyileşmelere rağmen dış ticaret açığımız ihracat ve ithalattaki büyük dengesizlikten dolayı yükselmeye devam ediyor. Bu konuda çok çeşitli önerilerde bulunduk. Hükümet tarafından uyarılarımız dikkat alındı ve önemli çalışmalar yapıldığını memnuniyetle belirtmek isterim. Dış ticaret açığının sürekli sıcak para bile çevrilebilmesi her an için tehlike oluşturabilir. Ülkemiz dış ticaretteki açığı azaltabilirse bugün bulunduğu noktadan daha iyi durumda olabilir. Bunun için dış ticaret açığını önlemeye yönelik değişik önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz