Aslan: Doğu Anadolu Ve Kafkaslar’daki Üniversitelerin Ortak Hareket Etmeli

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, bilimsel anlamda bakir bir bölge...

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, bilimsel anlamda bakir bir bölge olan Doğu Anadolu ve Kafkaslar’daki üniversitelerin ortak hareket etmesinin, bölge üniversitelerini uluslararası statüde önemli bir noktaya taşıyacağını söyledi.

AİÇÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘İşbirliğinde Öncelikli Konular ve Geleceğe Yönelik Planlar’ toplantısına, Türkiye’den Kafkas, Muş Alparslan, Erzincan, Atatürk, Erzurum Teknik, Yıldırım Beyazıt, Mardin Artuklu ve Iğdır Üniversiteleri'nin rektörleri katıldı. Yurtdışından ise Gürcistan’dan Tbilisi State Medical Üniversitesi, Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi ve Akhalkalaki Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi, Azerbaycan’dan Bakü Qafgas Üniversitesi ile İran’dan İslami Azad Üniversitelerinin rektörleri katıldı.

Reklam
Reklam

Üniversite Senato Salonu’nda düzenlenen antının açılışında konuşan AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, toplantıyla Türkiye’nin doğusunda yer alan güzide şehir Ağrı’yı ve üniversiteyi tanıtmayı hedeflediklerini belirtti. Teknolojik gelişmeler konusunda özellikle Kafkasya’daki üniversiteler arasında işbirliği yaparak ortak bir teknoloji merkezi yapabilmeyi amaçladıklarını kaydeden Aslan, Erasmus ve Bologna süreci içerisinde bir birlik oluşturma konusunda görüş alışverişinde bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"DOĞUDAKİ ÜNİVERSİTELERİN BİR BİRLİK HALİNE GELMESİNİ AMAÇLAMALIYIZ"

Üniversiteler arasındaki işbirliğinin sadece imza protokolünden ibaret olmaması gerektiğinin altını çizen Aslan, "Bundan sonra yapılan işbirliklerinin hayata geçirilmesi, öğrenci ve akademisyen değişimi ile değişik aktivitelerle beraber Kafkasya’daki üniversitelerin ve Türkiye’nin doğusundaki üniversitelerin bir birlik haline gelmesini amaçlamamız gerekiyor. Özellikle uluslararasılaşma ve ortak akıl platformu oluşturarak yurt içindeki üniversitelerimiz ile yurt dışından gelen üniversitelerdeki bilimsel etkinliklerin ve alt yapının ne olduğunu ortaya koyarak bundan sonraki çalışmalarda neler yapabilirliğini ortaya koymak istedik." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yıllarca master ve doktora için Türkiye’den ve Kafkasya’daki ülkelerden akademisyenlerin Avrupa ülkelerine gitmek durumunda kaldığını vurgulayan Aslan, şöyle devam etti: "Biz istiyoruz ki bölgede imkanlarını hep birlikte kullanalım. Öğrencilerimiz karşılıklı olarak master ve doktoralarını buralarda yapsın. Çünkü dünya geneline baktığınız zaman uzaktan ve yüksek eğitimde teknolojinin bir bütün haline gelme durumu başlamış durumda. Bunun için de yapacağımız araştırmalarda, vereceğimiz eğitimde Kafkas ülkelerinin farklı bir yerde olmasını arzu ediyorum. Bu toplantının sonucunu hayata geçirebilir ve üniversiteler birliklerini hayata geçirebilirsek, bölge insanlarının ciddi bir kalkınma hamlesi sağlayabileceğine inanıyorum.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz