Aslan: Perakende Sektörü Ile Iç Piyasayı Canlandırıcı Tedbirler Alınmalı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, son birkaç aydır perakende sektöründe ciddi...

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aslan, son birkaç aydır perakende sektöründe ciddi daralma işaretleri görüldüğünü, bunun en önemli göstergesinin karşılıksız çek ve protestolu senetler olduğunu söyledi. Aslan, perakende sektörü ile iç piyasayı canlandırıcı tedbirler alınması gerektiğini vurguladı.

KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan’ın konuk olarak katıldığı GTO kasım ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Zeki Yağcı'nın başkanlığında gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Toplantıda gündemdeki konular başta olmak üzere ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini açıklayan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, “Ülkemiz bu yıl büyüme hızını dünya ve Avrupa Birliği (AB)’ndeki gelişmeler doğrultusunda hedef olarak küçülttü. Bu yıl ortalama yüzde 3 büyüme gözükünce hedefler biraz daha aşağı çekildi. Bunun da etkileri görülecek. Her ay ciddi olarak 80–100 bin kişiye iş bulunmak zorunda. Ekonomiye katılan işsizlerin yükünü hafifletmek için Türkiye’nin asgari reel olarak ortalama yüzde 7 büyümesi kaçınılmaz. Türkiye reel olarak yüzde 7 büyümesi bir anlamda ekonomideki mevcut durumu muhafaza etmiş sayılır.” dedi.

Aslan, son birkaç aydır özellikle perakende sektöründe ciddi bir daralma işaretleri görüldüğünü de vurguladı. Bunun önemli göstergesinin karşılıksız çek oranlarındaki artış olduğunu kaydeden Aslan, “Karşılıksız çek sayısı ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 arttı. Yılın 10 ayında karşılıksız çek sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 oranında arttı. Protestolu senet sayısı 10 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında, senet tutarı ise yüzde 39,6 oranında arttı. Ekim ayında ise protestolu senet sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,3 oranında, tutar olarak da yüzde 52,1 oranında arttı." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çek olmayınca piyasanın dönmediğine dikkat çeken Aslan, "Çeke sigorta sistemi getirilmeli ve bankacılık sistemi verdiği çekin de itibarlı olmasını sağlamalı. Senette durum daha da vahim. Senedin mahkemesi var, 2-3 ay işleme koyamıyorsun. Hukuksal düzenlemeler yapılmalı. Bu iş Avrupa'daki gibi olmalı. Madem bankacılık sistemimiz bu kadar iyi, bu avantajı kullanmamız lazım. Sigorta şirketleri yeni ürünler yaratmak istiyorlar, çekin sigorta ettirilmesi sigorta sektörüne yeni bir enstrüman olabilir. Ekonomide karşılıksız çek deyimini çıkarmamız lazım. Onun için karşılıksız çeke sigorta sistemi getirilmeli ve protestolu senetlerdeki artışı da önlemek için yasal düzenleme yapılmalı şeklinde konuştu Bu iki konuda süratle tedbirler alınması gerekir.” şeklinde konuştu.

Meclis toplantısında katılan KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan Doğan da KOSGEB faaliyetleri ve destekleri ile ilgili olarak Meclis üyelerini bilgilendirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: