"Aslolan hukukun bağımsızlığıdır"

ANKARA (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, DEP davasının Almanya'da kendilerine zorluk çıkardığını ve Türkiye'de insan haklarının yeteri kadar iyi olduğunu savunamadıklarını belirten Alman Sanayicileri Federasyonu Başkanı Michael Rogowski'ye, "Yargıya müdahale etsek Türkiye'yi iyice kara listeye alırlar" şeklinde yanıt verdi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bugün TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı ve beraberindeki Alman heyeti kabul etti. Burada bir konuşma yapan Alman Sanayicileri Federasyonu Başkanı Michael Rogowski, AB müzakereleri öncesindeki bu döneminde, Türkiye'yi olumlu sonuçlar için destekleyeceklerini belirterek, herşeyin somut olarak ele alınması, herşeyin harfi harfine yerine getirilmesinin gerekmediğini ve önemli olanın sürecin ele alınması ve Türkiye'nin çabasının anlaşılması olduğunu kaydetti. Türkiye'nin de kendilerine yardım etmesi gerektiğini vurgulayan Rogowski, dün kararı onanan DEP davası ile ilgili olarak da bir açıklama yaptı. Bu davanın Almanya'da zorluk çıkardığını belirten Rogowski, Türkiye'de insan haklarının tamamen uygulandığını savunamadıklarını bildirdi. Toplantı sonunda bu ifadelerin hatırlatılması üzerine Bakan Coşkun, yargının bağımsız olduğunu ifade ederek, "Çok eski bir davanın Türkiye'de insan haklarına soğuk bakılıyor diye değerlendirilmesi yanlış. Evrensel hukukta aslolan hukukun, yargının bağımsızlığıdır. Yargıya müdahale etsek Türkiye'yi iyice kara listeye alırlar" dedi. Bunun üzerine Rogowski, Konuyla ilgili cezaya Avrupa'da eleştirel bir yaklaşımın söz konusu olduğunu belirterek, "Bu davanın devlet mahkemeleri tarafından ele alınışı ile bu kişilerin affedilmemesi veya cezanın azaltılmamasına da eleştiri var. Ben hiçbir şekilde Türk hukukunun kararını ele alacak ve bu konuda görüşümü ifade edecek değilim. Avrupa'da insanlar gözlerini açmışlar, hep bu davalara yönelmişler. Ben bunu anlatmak istiyorum" şeklinde konuştu. Bakan Coşkun ise Devlet güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) kaldırılacağını ve bununla ilgili yasanın hazırlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Öte yandan, açılış konuşmasında AB'nin müzakere tarihi vereceği 2004 yılı sonunda Almanya'nın Türkiye'ye sahip çıkacağına inandığını belirten Coşkun, "Dostlarımızın elini kuvvetlendirmek için üzerimize düşen her türlü uyumu sağlamak durumunduyız. Bakanlık olarak, 19 bin 400 standardı AB standartlarına uyumlamış bulunuyoruz. 154 AB direktifini de yürürlüğe koydu. Mühendislik deyimiyle, bizi 1/1 ölçeğinde tanırsanız bu bizim için kazançtır" dedi.

Alman Sayayicileri Federasyonu Başkanı Rogowski ise Türkiye'nin olumlu sonuçlar alması için destekleyeceklerini vurgulayarak, Türkiye'nin bu süreçte gösterdiği çabaların anlaşılması gerektiğine işaret etti. Rogowski, Bakan Coşkun'dan, Türkiye'ye Alman mallarının girişlerinde herhangi bir belge, izin veya sertifika istenmemesini rica ettiklerini de bildirdi. Bunu üzerine, Almanya'dan Türkiye'ye gelen mallar için uzun zamandır herhangi bir engel olmadığını belirten Coşkun, AB'nin şartlarının geçerli olduğunu anımsattı. Bakan Coşkun buna rağmen 1 Ocak 2004'ten itibaren , AB'nin Türk mallarına engel koyduğu vurgulayarak serzenişinde bulundu. AB tarafından 'CE' standardının arandığını belirten Coşkun, "Türkiye akredite edilen firmalar tarafından belge veremediği halde, AB'den yetki alan bazı firmalar burada ellerinde çanta ile belge satmaya başladılar" dedi.

Reklam
Reklam

Toplantı çıkışında gazetecilerin, DİE verilerine göre son iki ayda, geçen yılın aynı dönemine oranla ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 100'e yakın bir artış olduğunun hatırlatılması ve bunun bir kriz sinyali olup olmadığının sorulması üzerine, "Herhangi bir kriz sinyali değil. Serbest piyasa ekonomisinde devlet ekonomiye doğrudan müdahale etmez ve ekonomi kendi dinamiklerini oluşturur, kandi dengelerini kurar. Türk parası çok değerlendi diyorlar. Bu ve döviz kurunun düşmesinden dolayı ihracat ve ithalatta artış oldu. Şu anda sorun yok. ihracatın ithalatı karşılama olayını, ekonomiye dayalı olarak toptan değerlendirmek lazım. Biz bunun takipçisiyiz" şeklinde konuştu.