ASPİLSAN'ın silindirik lityum iyon pil üretim tesisi Türkiye'nin gücüne güç katacak

ASPİLSAN Enerji tarafından yaklaşık 1,5 milyar lira yatırımla Kayseri'de kurulan, Türkiye ve Avrupa'nın ilk silindirik lityum iyon pil üretim tesisi tamamlandı - Genel Müdür Ferhat Özsoy: - "Uzaydan elimizdeki cep telefonuna kadar tüm platformlar için pil üretimi ülkemizde gelişecek. Avrupa'ya ihracat yapacağız, bölgenin pil üretim merkezi haline geleceğiz"

KAYSERİ (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, silindirik lityum iyon pil üretim tesisi ile ülkenin ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra üretilen pillerin Avrupa'ya ihraç edileceğini ve Türkiye'nin, bölgenin pil üretim merkezi haline geleceğini bildirdi.

ASPİLSAN Enerji'nin temeli, Kayserili hayırseverlerin bağışlarıyla 21 Mayıs 1981'de Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde atıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının yüzde 98 hissesine sahip olduğu ASPİLSAN, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacına göre, kara, hava ve denizde kullanılan cihazlara özgü pil ve bataryalar üreterek Türkiye'nin gücüne güç katıyor.

Reklam
Reklam

Son dönemlerde artırdığı üretim kapasitesiyle özel sektörün ihtiyaçlarına da cevap veren fabrika, Türk Silahlı Kuvvetlerinin telsiz, gece görüş sistemi, karıştırıcı sistem, tanksavar sistem ve mayın tarama-bomba imhalarında kullanılan robotik sistem bataryaları, füze ve güdüm kitlerinde kullanılan pil ve bataryalar ile anti-torpido bataryalarını da geniş mühendis kadrosuyla kendisi tasarlıyor.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, AA muhabirine, Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'nde 2020 yılı ekim ayında temeli atılan lityum iyon pil üretim tesisinin tamamlandığını ve yakın zamanda seri üretime geçeceğini söyledi.

Özsoy, lityum iyon teknolojisinin pek çok alanda kullanıldığını, Türkiye'de olmayan teknolojiyi ülkeye getirerek yeni teknoloji çağına geçiş için önemli bir adım attıklarını belirtti.

Seri üretimin kısa zamanda başlayacağını ifade eden Özsoy, başta savunma sanayi olmak üzere tüm sektörlerin ihtiyaçları doğrultusunda enerji depolanması için çok önemli bir adım atıldığını vurguladı.

Reklam
Reklam

- Tesisin yatırım bedeli 1 milyar 500 milyon lira

Tesisin yaklaşık 1 milyar 500 milyon liraya mal olduğunu dile getiren Özsoy, bu adımların milyarlarca liralık yatırımları da beraberinde getireceğini bildirdi.

Özsoy, pil üretiminde yerli ve milli olmanın önemine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Türkiye, dünyadaki enerji depolama sistemlerinin artık arkasından gelen değil, bu yatırımla onların en önünde giden aktörlerden biri haline geldi. Türkiye, gelecekte bir pil ülkesi olacak. Çünkü gelecekte her şey pille çalışacak. Teknoloji pilsiz olmayacak. Uzaydan elimizdeki cep telefonuna kadar tüm platformlar için pil üretimi ülkemizde gelişecek. Avrupa'ya ihracat yapacağız, bölgenin pil üretim merkezi haline geleceğiz. Gelecekte bizi çağdaş teknolojiye ulaştıracak bir hamleyi başlattık."

Tesisin Türk savunma sanayisinin kritik ihtiyaçları için de üretim yapacağını belirten Özsoy, "Savunma sanayimizin dışa bağımlılığı, özellikle üstü kapalı ambargolarla önünün kesilmesi engellenecek. Bizim elektronik veya silah sistem tasarımcılarımız gönüllerince tasarımlarını yapacak." dedi.

Reklam
Reklam

Fabrikanın, başta elektrikli araçlar olmak üzere tüm sektörlerde en çok da savunma sanayisinde şarj edilebilir pil açısından Türkiye'nin dışa bağımlığını azaltacağını vurgulayan Özsoy, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesine de önemli katkı sağlayacaklarını ifade etti.

- Üretim milli teknolojiyle yapılıyor

ASPİLSAN Enerji Yatırım Projeleri Yönetim Ofisi Direktörü Nihat Aksüt de tesiste üretimin milli teknolojiyle yapıldığını, başka bir şirketin patent ya da lisansının kullanılmadığını söyledi.

Üretilen pilin tüm fikri ve sınai mülkiyet haklarının ASPİLSAN Enerji'ye ait olduğunu belirten Aksüt, "Silindirik olan pilin kapasitesi 2800 miliamper, gerilimi 3,65 volttur. Tesisimizin yıllık üretim kapasitesi 220 miliamper/saat, yani dakikada 60 hücre üretilmekte, bu da yıllık 21 milyon 600 bin adet hücreye tekabül etmektedir." dedi.

Pil üretim tesisinde sadece NMC (nikel, manganez ve kobalt) değil, diğer lityum iyon kimyalardaki hücrelerin de üretilebileceğini anlatan Aksüt, tesisin 25 bin metrekare kapalı alanda kurulduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Aksüt, makine hattı kurulumu, devreye alınması ve saha kabul testlerinin tamamlandığını belirterek, deneme üretiminde olduklarını, haziran ayında da seri üretime geçeceklerini ifade etti.

Aksüt, fabrikanın önemine işaret ederek, "ASPİLSAN Enerji'nin ilk lityum iyon şarj edilebilir silindirik pil üretim tesisinin özel bir niteliği var. O da Avrupa'da bu kategoride seri üretime gelmiş ilk tesis olmasıdır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: