Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Kalp Krizi ve İnmenin Önlenmesi Projesi Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Görenek, aspirinin kalp krizi geçirmiş hastalarda ya da kalp krizi geçirmeye aday yüksek riskli hastalarda yaşam süresini uzatan ilaçlardan biri olduğunu söyledi.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi de olan Prof. Dr. Görenek, koroner kalp hastalarının en önemli ilaçlarından birinin aspirin olduğunu bildirildi. Prof. Dr. Görenek, şöyle konuştu:
"Aspirinin yararı tek bir çalışmayla değil çok sayıda yapılan bilimsel araştırmada kanıtlanmıştır. Nitekim aspirin, WHO'nun kalp krizini önleyici ilaçlar arasında ilk planda tavsiye ettiği bir ilaç durumundadır. Bu bakımdan aspirin koroner kalp hastaları için vazgeçilmez bir ilaç durumundadır. Ancak mide rahatsızlığı gibi sebeplerle aspirin alamayanlarda başka grup ilaçlar kullanılabilmektedir. Tabi ki her ilacın olduğu gibi aspirinin de bazı yan etkileri vardır. Örneğin bazı hastalarda dikkatsiz kullanılması durumunda mide kanaması yapabilir."
Aspirinin kalp krizini artırıcı bir özelliği olduğu yönünde birkaç gündür basında yer alan haberlerin hastaların zihinlerini karıştırdığına dikkati çeken Görenek, aspirinin, uygun kişilerde ve uygun şekilde kullanıldığında, kalp krizi riskini belirgin oranda azalttığını ve hayatta kalma şansını artırdığına işaret etti. Aspirinin kalp krizi veya spazmı geçirmemiş, ya da çok fazla koroner arter hastalığı risk faktörü olamayan kişilerde rutin olarak kullanımının doğru olmadığını ifade eden Görenek, "Yani 40 yaşın üstünde herkese aspirin önerilmemelidir. Belirgin koroner damar hastalığı varsa ya da koroner damar hastalığı riski yüksekse hekim tavsiyesi ile aspirinin kullanılması uygundur. Koroner damar hastalığı olan ve hekim tarafında aspirin önerilen hastalarımızın bu tedaviyi bırakmamalarını, yayımlanan bir haber dolayısıyla tedavilerini olumsuz etkiyecek bir hata yapmamalarını, gerekirse hekimlerine başvurarak ayrıntılı bilgi almalarını öneririm"dedi.