Astana’da karasal iklime orman önlemi

Kazakistan'ın başkenti Astana'da karasal iklimin yumuşatılması için 2020'ye kadar orman alanları 100 bin hektara çıkarılacak.

Yeşil Bölge Devlet Şirketi Müdür Yardımcısı Alimjan Rahimjanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1997'de başkentin karasal iklimli kuzey bölgeye taşınmasıyla Tarım Bakanlığınca kentin etrafının ormanlaştırılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Kent çevresine son 20 yılda 78 bin hektar alanda ağaç dikildiğini aktaran Rahimjanov, "Ormanları yılda 5bin hektar genişleterek, 2020 yılına kadar 100 bin hektara çıkaracağız.” dedi.

Reklam
Reklam

- "Sert iklim yumuşadı”

Rahimjanov, 20 yılda büyüyen ormanların kentin karasal iklimini olumlu etkilediğine dikkati çekerek, "Sert iklim yumuşadı. Ormanlar kenti rüzgar ve tozdan koruyor. 30 yıl sonra burada küresel bir iklim değişikliğinin yaşanacağını söyleyebiliriz." diye konuştu.Kentte atmosferik nem sağlayan ormanlarda şehirden biraz olsun uzaklaşmak isteyenler için parklar oluşturulacağını dile getiren Rahimjanov, parklarda geyik, tavşan ve başka hayvanların yaşaması için uygun ortam sağlanacağını kaydetti.

Stepte orman oluşturmanın zor ve özenli çalışma gerektiğinin altını çizen Rahimjanov, 20 yılda iklime dayanıklı 11 milyon fidan dikildiği bilgisini paylaştı.

Rahimjanov, fidan dikiminden 2,5 yıl önce toprağı hazırladıklarını, fidanların büyümesinin de yağışlara bağlı olduğunu söyleyerek, "Yıllık yağış miktarı 200-250 mililitre. Bunun önemli kısmı sonbahar ve kışın yağıyor. Fidanların sulanması gerektiği yaz mevsiminde yağışlar azalıyor. Fakat buna rağmen fidanların yüzde 70'i büyüyor.” ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Okyanustan uzak olmasından dolayı dünyanın en soğuk ikinci başkenti olan Astana'da kışın hava eksi 40'ın altında düşerken, yazın 35 dereceye çıkıyor.