"Astım hastaları mucize beklemesin, köklü çözüm yok"

ADANA (İHA) - İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Türkiye'de 5 milyon astım hastası bulunduğunu belirterek, "Astım hastaları mucize beklemesin. Astım hastalığına köklü çözüm yok" dedi.

Adana'da Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen "Astım Engel Değil" konulu halk toplantısında konuşan Prof. Dr. Tutluoğlu, astımın insanın yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına, uyku sorununa ve sürekli nefes darlığına yol açtığını söyledi. Türkiye'de 5 milyon astım hastası olduğunu belirten Tutluoğlu, "Astımı tamamen yok etmek mümkün olmayabilir, ancak astım hayatımızı normal bir şekilde sürdürmemize engel olacak bir hastalık da değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Astım olmanın sürekli astım semptomlarıyla yaşamak anlamına gelmeyeceğini ifade eden Tutluoğlu, "Astım kontrol altına alınabilir, düzenli tedavi ile normal seviyeye getirilebilir. Astımda kontrol düzeyi basit bir testle ölçülebilir. Astım kontrol altına alındığında normal bir yaşam sürülebilir, spor yapılabilir, hatta maraton bile koşulabilir" diye konuştu.