TRABZON (İHA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Tevfik Özlü, astım hastalarının sadece nefes darlığı veya öksürük durumunda değil kendini iyi hissettiği zaman da ilaçlarını kullanması gerektiğini söyledi.
Astımın hava yollarının mikrobik olmayan iltihaplanmasıyla karakterize süreğen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Tevfik Özlü, günümüzde astımın tedaviyle tamamen kontrol altına alınabildiğini kaydetti. Uygun tedavi yapılması durumunda astımlı bir hastanın tamamen sağlıklı bir kişi gibi aktif ve normal bir yaşam sürdürebileceğine işaret eden Prof. Özlü, astım tedavisinde kullanılan ilaçların güvenli olduğunu dile getirdi.
Astımlı hastaların, hekimin uygun gördüğü ilaçları yine hekim kontrolünde ve düzenli olarak kullanması gerektiğinin altını çizen Prof. Özlü, hekimin aksini önermediği sürece sadece nefes darlığında veya öksürük sırasında değil, hastanın kendini iyi hissettiği zamanlarda da bu ilaçları kullanmasının önemini vurguladı.
Prof. Özlü, astım hastalarının dikkat etmesi gereken diğer hususları ise şu şekilde sıraladı:
"Astım krizinde ve nefes darlığı yakınması ortaya çıktığında kullanılması gereken çabuk etkili rahatlatıcı ilaçlar, daima hastanın yanında bulundurulmalıdır. Yün, kuş tüyü, pamuk yerine sentetik eşyalar tercih edilmeli. Toz tutmayan döşemelikler kullanmalı. Evde, ofiste sık ve derin temizlik yapılmalı. Çırpma, silkeleme şeklinde toz kaldıran şekillerde temizlik yapılmamalı. Toz kaçırmayan, emiş gücü yüksek elektrik süpürgeleri kullanılmalı. Islak bezle toz alınmalı. Oda içi rutubet azaltılmalı, oda havalandırılmalı. Uygun çarşaf ve nevresimler (sık dokunmuş kumaş veya alerjen barındırmayan özel dokumalar) kullanılmalı. Astımlı çocuklara tüylü oyuncaklar alınmamalı. Ev içinde çamaşır kurutulmamalı. Evde saksı bitkilerini azaltmalı. Evde ve işyerinde eski ve gereksiz eşya bulundurmamalı. Ev içinde hayvan beslememeli. Açıkta gıda, çöp, bulaşık bulundurmamalı. Evde sigara içilmemeli. Boya, cila, temizlik malzemeleri, böcek ilaçları rastgele kullanılmamalı. Kirli havalarda evde kalınmalı, pencereler sıkı kapatılmalı. Soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlar hemen tedavi edilmeli. Kışın kalabalıklardan kaçınılmalı. Grip aşısı, eylül-ekim aylarında her yıl yapılmalı."