Astım ihmale gelmiyor

Dünyada görülme sıklığı gittikçe artan ve küresel bir halk sağlığı sorunu haline gelen astıma yakalanan hastaların bilinçli eğitim ve düzenli tedaviyle rahatsızlıklarına karşı koyabilecekleri belirtildi.

Yerel Gündem 21 etkinlikleri kapsamında 4 Mayıs Dünya Astım Günü sebebiyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ile Toroks Derneği Bursa Şubesi işbirliğinde düzenlenen panelde astım ve tedavisi anlatıldı. Panelde konuşan UÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve TORAKS Derneği Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, astımın teşhis ve tedavisinin bilinçli bir şekilde yapılması halinde korkulacak bir hastalık olmadığını ancak önlem alınmadığında ölüme bile neden olabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Astımın genetik bir hastalık olduğunu belirten Karadağ, "Anne veya babada astım varsa çocukta görülme oranı yüksek. Eğer bir çocukta burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırık gibi alerjik nezle bulguları gelecekte yaşanabilecek astımın habercisi. Bu etkenlerin tedavisi erken yapılırsa çocuğun astıma yakalanması önlenebilir. Büyüklerde ise hırıltı soluma, göğüste sıkışma veya baskı hissi nefes darlığı ve öksürük gibi yakınmalar astımın belirtisi. Çevre faktörlerinin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalık olan astım toz, polen, kedi-köpek tüyü gibi allerjenler, hava kirliliği, tekrarlayan soğuk algınlıkları, mesleki etkenler, kullanımı yasak ilaçlar ve yanlış beslenme astımı tetikleyen en önemli unsurların başında geliyor"diye konuştu.

Karadağ, astımlılara hastalığı başlatan etkenlerden uzak durmaları ve hastalığın nasıl seyrettiği ile ilerlediğinin kayıt altına alınması tavsiyesinde bulundu

Karadağ, 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Bursa'da ilkokul çocuklarının yüzde 7'sinin astımlı olduğunun ortaya çıktığını bildirdi. Astımın Bursa'daki çocuklarda görülme sıklığının 1996'da saptanan Türkiye ortalamasından 10 kat fazla olduğuna dikkat çeken Karadağ, bunun nedenlerini endüstriye bağlı çevre ve hava kirliliği, havanın diğer illere göre rutubetli olması, ev ortamının sağlıksız oluşu ve bitki örtüsünde mevsimsel olarak yer alan polenler olarak sıraladı.

Reklam
Reklam

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada 100-150 milyon kişinin astım hastası olduğunun belirlendiğini, bu sayının giderek arttığını ve astım nedeniyle her yıl dünyada 180 bin kişinin yaşamını kaybettiğini anlatan Karadağ, anne ve babaların içtiği sigaranın bebekte astıma yol açtığını, bu yüzden çocukların sigaralı ortamlardan uzak durmaları gerektiğinin altını çizdi.

Anahtar Kelimeler: