‘Astım, kanser gibi kronik hastalığı olanlar Ramazan’da ilacını aksatmamalı’

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Ayşe Gürel, Ramazan ayında...

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Uzm. Dr. Ayşe Gürel, Ramazan ayında özellikle hipertansiyon, şeker hastalığı, astım, kanser ve bunlara benzer kronik hastalığı olanların, kullandıkları ilaçlara ağızdan veya kas içine enjeksiyon ile olsa da aksatmadan devam etmeleri uyarısında bulundu.
Uzm. Dr. Ayşe Gürel, “Ramazan ayının manevi bereketinden oruç tutarak hepimiz faydalanmak isteriz. Fakat hastalık durumunda bunu, sağlığımızı tehlikeye atmadan yapmak gerekir. Bunun için özellikle hipertansiyon, şeker hastalığı, astım, kanser ve bunlara benzer kronik hastalığı olanlar kullandıkları ilaçlara ağızdan veya kas içine enjeksiyonla olsa da aksatmadan devam etmelidir.” dedi.
Rahatsızlığı çok önemli olmayanlar ve günde bir kez ilaç alanların ya iftarda ya da sahurda sabit kalmak suretiyle ilaçlarını alabileceklerini söyleyen Gürel, “Günde iki kez ilaç alanlar ise sahur ve iftarda ilaçlarını alabilirler. Fakat bu şekilde oruç tutarken gün içinde sağlığı bozulanların ihmal etmeden doktora baş vurmaları ve onun tavsiyesini yerine getirmeleri uygun olur.“ dedi.
“Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır.” sözünü hatırlatan Gürel, şöyle devam etti: “Yani bir hastalığın gidişatı yaşlı veya gençte, kadın veya erkekte, beraberinde eşlik eden bir hastalık durumunun olup olmadığına göre herkeste değişkenlik gösterir. Bu nedenle kronik hastalığı olan veya hastalanıp Ramazan ayı içinde ilaç kullanmak zorunda kalan kişilerin başka kişilerin etkisi altında kalmadan, sadece kendi doktorlarına danışarak onların tavsiyeleri doğrultusunda davranmaları daha iyi olacaktır. Oruç tutmak amacıyla ilaçlarını almayı tamamen terk edenler ise hem kendi sağlıklarını hem de kendisi ile ilgilenen yakınlarının mutlu bir Ramazan ayı geçirmelerini tehlikeye atarlar.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz