Astıma karşı temiz hava

Samsun (AA)- Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapılan bir çalışmada, kırsal alanda yaşayan çocuklarda astım görülme sıklığının şehir merkezinde yaşayan çocuklara göre daha az olduğunun gözlendiği bildirildi.

Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Anlar, yaptıkları bir çalışmada Samsun şehir merkezi ve kırsalında 6-14 yaş grubundaki yaklaşık 2 bin çocukla yüz yüze görüşerek çocuklara anket uyguladıklarını söyledi.

Örnekleme yöntemi ile yaptıkları çalışmada, çocukların solunum, astım, alerjik şikayetlerini belirlediklerini belirten Anlar, yaptıkları çalışmada önemli bulgular elde ettiklerini kaydetti. Gerçekleştirilen çalışmada bir diğer önemli bulgunun ise şehir merkezi ve kırsalda yaşan çocuklardaki astım görülme sıklığı
arasındaki fark olduğunu kaydeden Anlar, kırsal kesimde yaşayan çocuklarda daha az vakaya rastlandığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Bunun, çevrenin alerjik reaksiyonlardaki önemi açısından da kayda değer olduğunu belirten Anlar, "Bu çalışma bize şehir merkezi ile kırsal alanda yaşayan çocuklardaki astımın görülme sıklığının farklı olduğunu gösterdi. Araştırmada, kırsal alanda yaşayan çocuklarda astım görülme sıklığının şehir merkezinde yaşayanlara oranla daha az olduğunu gördük. Bu da çevrenin alerjik hastalıkların gelişiminde önemli olabileceği sonucunu çıkarmamızı sağladı"dedi. Ev koşulları, ısınmada kullanılan enerji kaynakları, hazır gıdalar, hava kirliliği, evde sigara içimi, aşırı temizlik gibi çevre faktörlerinin alerjik hastalıkları artıracağı yönünde kaygıları olduğunu söyleyen Anlar, özellikle hava kirliliğinin pek çok hastalığa yol açtığını anımsattı.

Astım ile temiz hava arasında önemli bağlantı bulunduğuna dikkati çeken Anlar, "Bu dünyada da böyle. Hava kirliliğin yoğun olduğu şehirlerde solunum yolu problemleri daha sık görülüyor ve astıma ait belirtilerle daha sık karşılaşılıyor" dedi.