Astımlılar için kış önerileri

Kış, bir çok astımlı için zor günler demektir. Hastaları en çok rahatsız eden şey, havanın soğuk ve kuru olmasıdır. Ayrıca, kışın ev, işyeri gibi kapalı mekanların havası da hem ısıtmaya ve hem de pencerelerin kapalı olmasına bağlı olarak daha kurudur. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçüusta, Mynet okurları için yazdı.

İnsanlar kışın zamanlarının neredeyse tamamına yakınını kapalı mekânlarda geçirdikleri için, bu ortamların havasının kirli olması ve allerjenlerle daha yoğun karşılaşmaları da astım krizlerini tetikleyen önemli nedenlerdir. Kışın en çok rahatsızlık yaratan allerjenler; ev akarları, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır.Bunlar ev ortamında yılın her mevsiminde bulunmakla beraber, kış aylarında bu allerjenlerin miktarlarında önemli artışlar olur. Kış aylarındaki astım krizlerinin diğer önemli bir nedeni de grip ve soğuk algınlığı gibi diğer viral infeksiyonlardır. Astımlılar rahat bir kış geçirmek için nelere dikkat etmelidir?

Reklam
Reklam

ASTIM HASTALARINA ÖNERİLER

  • Gripten korunmak için her yıl ekim-kasım aylarında grip aşısı yaptırılmalıdır. Grip ve diğer solunum yolları salgınları sırasında zorunlu olmadıkça toplum içine girilmemelidir.
  • Dışarıda dolaşırken, ağız ve burun önüne bir kaşkol tutularak solunan havanın ısınması ve nemlenmesi sağlanmalıdır.
  • Soğuk havada astım krizine girenler, sokağa çıkmadan 15-20 dakika önce nefes açıcı spreylerini kullanmalıdır.
  • Astımlılar için, ideal ısınma sistemi kaloriferdir. Katalitik ve borusuz sobalar uygun ısınma araçları değildir. Odun ve kömür sobalarının tütmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
  • Evde gazla çalışan ısınma, yemek pişirme araçlarından gaz kaçağı olup olmadığı kontrol ettirilmelidir.
  • Ev düzenli olarak temizlenmelidir. Duvardan duvara halılar, özellikle de beton üzerinde bulunanlar kaldırılmalıdır.
  • Yatak takımları haftada bir sıcak su ile yıkanmalı, yatık ve şilteler özel kılıflarla kaplanmalıdır. Kuştüyü yastık kullanılmamalıdır. Yatak odasında kumaş kaplı mobilya (koltuk, kanepe, sandalye...) olmamalıdır.
  • Kedi, köpek... gibi hayvanlar mümkünse, ev dışında beslenmeli ve kesinlikle yatak odasına alınmamalıdır. Hayvan, haftada bir yıkanarak barındırdığı allerjenler azaltılmalıdır.
  • Evde sigara içilmemelidir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: