Asur Ticaret Kolonileri'nin Ünlü Kenti Açığa Çıkarılıyor

Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın en önemli kentlerinden Acemhöyük'te 51 yıldır devam eden kazılarda maden ticaretiyle ilgili önemli bilgilere ulaşılırken, kentte

Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın en önemli kentlerinden Acemhöyük'te 51 yıldır devam eden kazılarda maden ticaretiyle ilgili önemli bilgilere ulaşılırken, kentte son yıllarda yapılan en önemli keşfin sur yapısı olduğu bildirildi.

Acemhöyük Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Hamza Ekmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Nimet Özgüç başkanlığında 1962'de başlayan Acemhöyük kazılarının Prof. Dr. Aliye Öztan başkanlığında devam ettiğini söyledi.

50 yıldır süren kazılarda Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın en önemli kentlerinden birisinin ortaya çıkarıldığını belirten Ekmen, "Bu kentte 3 anıtsal yapı tespit edildi. Sarıkaya Sarayı, 150 metre kuzeyinde Hatipler Sarayı ile bu iki sarayın ortasında birlikteliği sağlayan ve iki saraya hizmet eden bir kamu binası ortaya çıkarıldı" dedi.

Reklam
Reklam

Saraylarda Anadolu arkeolojisi açısından çok kıymetli eserler bulunduğunu vurgulayan Ekmen, şöyle devam etti:

"Her iki sarayın da iki katlı olduğunu biliyoruz. Sarıkaya Sarayı, Acemhöyük kralının ve kraliyet ailesine bağlı kişilerin yaşadığını düşündüğümüz bir yapı. Saraylarda çok kıymetli eserler açığa çıkarıldı ve bunların tamamına yakını Ankara'da Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde teşhir ediliyor. Sarayın 6 numaralı odasında bini aşkın bulla (mühür baskısı) ele geçirildi. Anadolu kültür tarihi açısından son derece önemli olduğunu bildiğimiz Anadolu'nun çevre bölgelerindeki kralların isimlerinin yazılı olduğu bullalar bulundu. Bunlar arasında ismini bildiğimiz Asur kralı Şamşadat'ın, Kargamış kralının, Mari kralının hizmetkarlarının bullaları yer alıyor. Bu açıdan bakıldığında Sarıkaya Sarayı, Anadolu kültür tarihine çok ciddi katkılar yaptı."

-Araştırmacılara göre Puruşhanda; Acemhöyük-

Acemhöyük'ün yaklaşık 3 bin 800 yıl önce Anadolu ile Asur ve Kuzey Suriye şehirleri arasındaki ticaretin en önemli kentlerinden olduğunun kazılar sonunda anlaşıldığını vurgulayan Ekmen, Acemhöyük'teki yerleşimin o dönemde Anadolu ve Mezopotamya arasında gelişen ticaretin ana kaynağını oluşturan, madeni işleyen ve bu ticarette etkin rol oynayan bir kent olduğunu kesin olarak öğrendiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Aynı zamanda arkeolojik buluntulara destek olarak, filolojik belgelerden Anadolu'da maden ticaretinin yönetimini elinde bulunduran "Puruşhanda" kentinin Acemhöyük'teki kentle benzeştiğinin anlaşıldığını dile getiren Ekmen, "Kültepe'de açığa çıkarılan eski Asurca yazılı belgelerde Anadolu'da maden ticaretiyle ilgili etkin rol oynadığını bildiğimiz Puruşhanda kentinin Acemhöyük olabileceği üzerine araştırmacıların birçoğu hemfikir" diye konuştu.

Ekmen, Acemhöyük'ün; döneminde maden ticaretinin yanı sıra tekstil ve yün ticaretinde de önemli bir kent olduğunu aktardı.

-Surlar açığa çıkarıldı-

Acemhöyük'te son dönemdeki en önemli keşiflerden birinin surların bulunması olduğunu belirten Ekmen, şunları kaydetti:

"Höyüğün güney yamaçlarında yaklaşık 40 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde bir sur açığa çıkardık. Surun dış tarafında bulduğumuz sapan taşları ve silahlar kentin bu kısmında bir mücadele verildiğinin göstergesi. Bu yıl Sarıkaya Sarayı'nın batısındaki alanı araştırırken, açığa çıkarılan surun devamını takip ettik. Surun belli bölümlerde rampalarla desteklendiği ve doğuya doğru bir kavis yaparak ilerlediğini şu an itibariyle görmüş durumdayız."

Reklam
Reklam

Ekmen, bu yıl kazı heyetinin 15 arkeolog ve öğrenciden oluştuğunu, 40 civarında da işçi çalıştığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: