Aşut’tan Bankalara Sert Tepki

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bankaların firmalara dönük kredi...

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, bankaların firmalara dönük kredi uygulamalarına sert tepki göstererek, “Bankaları, yıllardır kendilerine büyük paralar kazandıran Anadolu girişimcisine karşı daha vicdanlı ve vefalı olmaya çağırıyoruz. Kamu idaresini, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’ı, BDDK’yı ve Bankalar Birliği’ni göreve davet ediyoruz” dedi.

MTSO Başkanı Aşut, bankaların firmalara dönük kredi uygulamalarında izledikleri yöntemleri yaptığı yazılı açıklamayla eleştirdi. Bankaların krizlerde kredileri frenleyerek, firmalara sırtını çevirip; güzel havalarda şemsiye dağıtan bir yapılanmadan kurtulmaları gerektiğini belirten Aşut, bankaların bu samimiyeti göstermeden Türk ekonomisine arzu edilen katkıyı veremeyeceği gibi, bir süre sonra kendilerinin de bumerang etkisi ile karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Bankaların piyasalardaki en küçük bir sıkıntıda kredi başvurularını reddetmesinin, kullandırılan kredilerin vadesi gelmeden geri istenmesinin ve kredili mevduat hesaplarının limitlerinin azaltılmasının işletmelerin nakit akışlarının bozulmasına neden olduğuna dikkat çeken Aşut, “Bunlar basit şeyler değil; 100 bin TL’lik kredi borcundaki küçük bir gecikmeden dolayı milyonlarca liralık kredinin tamamını geri talep eden ve firmaları iflasa zorlayan bankalar var. Firmaların belli bir plan ve vade ile kurguladıkları yatırımları yarım bırakmak zorunda kalmaları ve bunun ekonomiye olan çarpan etkili zararları telafi edilemeyecek düzeye gelmektedir. Tedbir alınmazsa Anadolu girişimcisi telafi edilemez bir çöküşe girecektir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“İŞLETMELERLE BANKALAR AYNI EKONOMİ GEMİSİNDELER”

Bankaların iş yaptıkları firmaların yönetim ve işletme disiplinini iyi analiz etmelerini isteyen Aşut, bankaların yönetim zafiyeti olan bir avuç firma ile yaşadıkları sorunların bedelini işini düzgün yapan firmalara ödetmemeleri gerektiğinin altını çizdi. Bankaların her müşteri ile olan ilişkileri ayrı değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Aşut, şöyle devam etti: “Bankalar ve işletmeler bir madalyonun iki yüzü gibidir. Her kurum menfaatlerini korur. Ancak, bankalar bir yandan işletme ve yönetim zafiyeti gösteren birkaç firmaya bu korumacılığı göstermezken; plansız ve tedbirsiz şekilde verilen aşırı krediler sıkıntı oluştururken; diğer yandan işini düzgün yapan firmalara aşırı korumacılıkla destek verilmemesi ve zor duruma sokulmaları bir çelişki oluşturmaktadır. Aslında, bankaların yönetimlerindeki bu zafiyet, bankaların üst yönetimleri tarafından iyi değerlendirilmelidir. İşletmelerimizden modern dünyaya adapte olmaları beklenirken, aynı şey bankalarımızdan da beklenmektedir. Sonuçta, bankalarımız da aynı ekonomi gemisindedir. Türk finans sisteminin başarı hikayesinde Anadolu girişimcisinin risk alarak, dünya ile rekabet ederek gösterdiği çaba ve başarı unutulmamalıdır. Bankalar ve firmalar terazinin kefeleri olmamalıdır. Biri inerken biri yükselmemelidir. Her iki tarafta birbirine destek olarak yükselmelidir.”

Reklam
Reklam

“KAMU İDARESİNİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ”

Son zamanlarda bankaların nimetleri bölüşürken gösterdikleri olumlu tavrı, Anadolu girişimcisinin Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu pazarında yaşanan istisnai ve olağanüstü sıkıntı ve fırtınaların ortasında külfetleri paylaşırken de göstermelerini beklediklerini vurgulayan Aşut, sözlerini şöyle tamamladı: “Bankaları, yıllardır kendilerinin büyümesini sağlayan, bankalara büyük paralar kazandıran Anadolu girişimcisine karşı daha vicdanlı ve vefalı olmaya çağırıyoruz. Aynı zamanda kamu idaresini, Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan’ı, BDDK’yı ve Bankalar Birliği’ni bu konuda göreve davet ediyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: