Asya Arama Kurtarma Birimi'nin Deprem Simülatörü İzmir’e Geliyor

Kimse Yok Mu Derneği Asya Arama Kurtarma Birimi'nin, "Depreme Hazır mıyız Türkiye?" adlı maratonu başladı....

Kimse Yok Mu Derneği Asya Arama Kurtarma Birimi'nin, "Depreme Hazır mıyız Türkiye?" adlı maratonu başladı. Bu kapsamda tura Ege Bölgesi'nden başlayan Asya 3 Boyutlu Mobil Deprem Simülatörü TIR'ı, ilk etapta Antalya, Alanya, Burdur, Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Bodrum, Balıkesir, Bandırma ve KKTC'de, halka doğal afetler konusunda eğitim verecek. Cumartesi günü İzmir'de olacak simülatörle bir hafta boyunca meydan ve okullarda, depremden korunmanın yolları eğitim filmleri ve seminerlerle anlatılacak.

Reklam
Reklam

Asya Arama Kurtarma Birimi ve deprem araştırmaları konusunda Türkiye'nin önde gelen bilimadamları tarafından tasarlanan gezici deprem simülatörü, Türkiye turuna çıkıyor. Proje koordinatörü İsmail Büyükay'ın verdiği bilgiye göre 3 boyutlu G-force simülatör, TIR dorsesi içine monte edilmiş, 8 metrekarelik tek odadan oluşuyor. Sistem, odaya aynı anda ve birbirinden bağımsız olarak her iki yana, yukarı ve aşağıya hareket vererek ve bu hareketleri değişken şiddetlerde uygulayarak 7,4 büyüklüğünde bir deprem oluşturabiliyor. Finansman, tasarım, yazılım, inşa ve montajında tamamıyla Türk mühendislerin çalıştığı simülatörde, deprem esnasında oluşan hareketler diyagramdan gözlenebiliyor ve dokunmatik ekrandan Richter ölçeği olarak kontrol edilebiliyor. Deprem hareketine ek olarak devrilebilen eşyalar ve orijinal deprem sesleriyle gerçekçi bir simülasyon yapılıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Büyükay, “Simülatörümüz, hareket kabiliyeti sayesinde Marmara depremi sırasında birebir kaydedilen sismograf değerlerini de kullanarak, gerçeğe en yakın değerlerin verildiği 3G simülatör olma özelliğini taşıyor. Amacımız, halkımıza deprem gerçeğini ve simülatör içinde oluşturduğumuz farklı yaşam alanları üzerindeki etkilerini bütün açıklığıyla gösterebilmek, önlem alınan alanlarda canların kurtarılmasına bir nebze de olsa destek olmaktır.” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz