ASYA Ekibi Ilk Çığ Tatbikatını Başarı Ile Gerçekleştirdi

Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şubesi bünyesinde faaliyet gösteren Arama-Kurtarma Sağlık Yardım (ASYA) ekibi, Konaklı...

Kimse Yok Mu Derneği Erzurum Şubesi bünyesinde faaliyet gösteren Arama-Kurtarma Sağlık Yardım (ASYA) ekibi, Konaklı bölgesinde çığ tatbikatı yaptı. 30 gönüllüden oluşan ASYA ekibi senaryo gereği Konaklı Kayak Merkezi'nde çığ altında kalan iki vatandaşı kurtarma çalışmasına katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü uzman eğiticilerinin gözetiminde tatbikatı gerçekleştiren ASYA ekibi, yaklaşık bir saatlik bir tatbikat sonucunda tonlarca kar kütlesi altında kalan iki vatandaşı yaralı olarak kurtardı.

Reklam
Reklam

ASYA ekibi Başkanı Tarık Daşkın, karın sürekli yağdığı ve coğrafi konumu nedeniyle aralarında Erzurum'un da bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bir çok il kırsalındaki vatandaşların çığ tehditi altında olduğunu ifade etti. Daşkın,"Çığlar, farklı kalınlıklara sahip kar örtüsünün çeşitli faktörlerin etkisiyle eğim boyunca hareketi sonucunda ortaya çıkar. Diğer taraftan, uzun süreli kar yağışlarından sonraki ilk güneşli gün, eğer kar yüzeyi donmuş ise açık ve bulutsuz bir geceden sonraki ilk gün çığ oluşumuna oldukça elverişlidir. Çığlar, yerleşim birimleri, dağ spor ve turizm tesisleri, karayolları, köy yolları, demiryolları, haberleşme ve enerji nakil hatları, sanayi, askeri ve diğer benzeri tesisler için büyük tehlikeler oluşturduğu gibi can kayıplarına da neden olurlar. Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ve Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde bir çok yerde gerçekleşmektedir. Bu bölgelerdeki mezra tipi yerleşim birimlerinin çoğu çığ tehdidi altındadır. Muhtemel çığ bir çığ vakasına karşı aldığımız eğitimleri tatbiki olarak başarıyla gerçekleştirdik." dedi.

Reklam
Reklam

Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Polat ise “ASYA ekibimiz, almış olduğu kar ve çığ eğitimi ile karda mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarma, yaşanabilecek çığ olaylarında etkin ve hızlı hizmet sunmaya hazır duruma gelmiştir. Arama kurtarma ekibimizde yer alan deneyimli ve gönüllü personellerimiz ile ilimizde ve bölgemizde meydana gelebilecek her türlü afet ve olağanüstü durumlarda, müdahale edebilecek seviyeye gelebilmek için eğitimlerimiz devam edecektir.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: