**Avrupa ve ABD'de önümüzdeki seneye kadar faiz oranlarında değişikliğe gidilmesi beklenmezken, hızlı büyüyen Asya'da borçlanma maliyetleri yeniden yükselmeye başladı.
**
Asya'da faiz artırarak borçlanma maliyetlerini kademeli olarak normalleştiren ülkelerin sonuncusu Güney Kore oldu.
G. Kore, küresel finansal kriz sonrasında gerçekleştirdiği bu ilk artırımda yedi günlük gösterge faiz oranını 25 baz puan yükselterek yüzde 2.25'e çekti. G. Kore Merkez Bankası'nın bu hamlesini önümüzdeki ay bekleyen analistler, kararın zamanlamasını sürpriz olarak değerlendirdi.
MALEZYA'DAN SONRA GELDİ
G.Kore'den bir gün önce Malezya Merkez Bankası da 25 baz puanlık bir artış kararı alarak gösterge gecelik faizi yüzde 2.75'e çekmişti. Analistlerin çoğu, 2010 içerisindeki üçüncü artırımını gerçekleştiren Malezya'nın da bu dönemde yaptığı hamleyi sürpriz olarak değerlendirmişti
Geçen Cuma günü Hindistan'dan da bir faiz artırımı kararı gelmişti. Bu, Hindistan'ın bu yıl içindeki üçüncü artırımı oldu. Bölgede diğer faiz artıran ekonomiler ise Vietnam, Yeni Zelanda, Tayvan ve Avustralya olmuştu.
EKONOMİK GÜCÜ ORTAYA KOYUYOR
Asya'da toplu şekilde gerçekleşen faiz artırımları aynı zamanda bölgenin ekonomik gücünü de ortaya koyuyor.
Asya-Pasifik bölgesinde yer alan ekonomiler, kriz döneminde büyük banka iflasları yaşamadığı gibi kamu ve hane halkı borçluluğu açısından da Avrupa ve ABD'ye göre çok daha iyi durumda bulunuyor.
Küresel talebin düşmesiyle ihracatlarında azalış gören bu ekonomiler, mali açıdan içinde bulundukları iyi durum sayesinde geçen yıl teşvik paketleri açıklamış ve faiz oranlarını sert şekilde düşürmüştü. Bu hamleler, bölge ülkelerinin ekonomik krizi nispeten hasarsız atlatmasını sağlamıştı.
ENFLASYON BASKISI
IMF küresel ekonomi için yaptığı son tahminde, Asya'daki gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 9.2 büyüyeceğini öngördü.
Beklenen bu hızlı büyüme oranı, enflasyon baskısını artırırken, bölgedeki merkez bankaları bununla mücadele için kademeli faiz artışı silahına sarıldı.(HÜRRİYET)