Asya'nın üçüncü cinsiyeti: Hijralar

Güney Asya kültüründe Hijra, feminen kişiliğe bürünmüş, kadın giysileri giyen ve dişi cinsiyetin diğer kimliklerini benimsemiş erkektir.


Hint yarımadasında bir gelenek olarak başladığı söylenen Hijralığın kökleri Babür İmparatorluğu dönemine dayanıyor.


Hindistan, Pakistan ve Bangladeş'te yaşayan ve 'üçüncü cinsiyet'e sahip insanlar olarak anılan Hijralara, içinde bulundukları topluma göre çeşitli sosyal roller biçiliyor.


Aileleri tarafından reddedilen veya onlardan kaçan erkek çocukları evlat edinerek devamlılıklarını sürdüren Hijralar çoğunlukla genelevlerde çalışarak yaşamlarını idame ettiriyorlar.

Reklam
Reklam

Pakistan'dakiler, tamamı Hijralardan oluşan iyi organize olmuş ve gurular tarafından yönetilen topluluklar halinde yaşıyorlar.


Hijralığa geçişin tamamen ilkel koşullarda gerçekleştirilen hadım operasyonuyla başladığı belirtilirken, Mumbai'deki sağlık organizasyonu Humsafar Fonu'nun raporuna göre sağlık ocaklarını ziyaret eden Hijraların sadece yüzde 8'i hadım edilmiş halde.


  1. yüzyılın sonlarından itibaren bazı Hijra aktivistler ve Batılı sivil toplum örgütleri bu toplum üyelerinin resmen veya "üçüncü cinsiyet" sahibi olarak tanınması için çaba sarfediyor.