At arabacılığı tarih oluyor

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya'da yıllardır Saman Pazarı'nda taşımacılık yapan at arabacıları, motorize araçların çoğalması sebebiyle zor günler yaşıyor. 41 yıldır at arabacılığı yaptığını belirten Hüseyin Yavuz (58), "O yıllarda at arabacılarının sayısı 300'ü geçiyordu. Geçen yıl bu sayı 30'du. Bu sene ise 15 kişi kaldık. Bunun en önemli sebebi, teknolojinin gelişmesi ve vatandaşların at arabaları yerine motorize araçları tercih etmesi. Birkaç ay öncesine kadar 'Tek Atlı Arabacılar Derneği' isimli bir derneğimiz vardı. Ancak masraflarını karşılayamayan derneğin kapısına kilit vuruldu" dedi.

Reklam
Reklam

Bir atın aylık giderinin 50 milyon lirayı bulduğunu ifade eden Hüseyin Yavuz şunları söyledi:

"Siftah yapmadan evimize döndüğümüz günler oluyor. Bir atın masrafı sadece arpa ve samanla sınırlı değil. Her ay atın 4 ayağının nallanması gerekiyor. Artık nalbant da kalmadı. 4 nal için 10 milyon lira para ödüyoruz. Ayrıca, belediyeye yer parası olarak 27 milyon lira ödemek zorundayız. İşsizlikten masrafımızı bile zor çıkarıyoruz."

Tek atlı arabacılardan Mehmet Demir (62) ise "Motorlu araçların 10 milyon liraya taşıdığı yükü biz 4.5 milyon liraya taşıyoruz. Bir de eşyaların indirilmesinde hamallık yapıyoruz. Hamallıktan ayrı bir ücret de almıyoruz. Motorlu araçların yaptığı nakliyatla bizim aramızda yarı yarıya fiyat farkı var. Durum böyle olmasına rağmen, vatandaş bizi niçin tercih etmiyor anlamıyorum?" diye yakındı.