At sineği nasıl yazılır? At sineği mi atsineği mi, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İki veya daha fazla kelime bir araya gelerek birleşik türde olan ve yepyeni anlamlara karşılık gelen kelimeler oluşturabilirler. Bu tür kelimeler bazı şartlara bağlı olarak ayrı ya da bitişik yazılabilir. Türkçe yazım ve imla kuralları ile belirlenen bu durumlar çeşitlilik gösterebilir. Kurallara uyulmaması halinde yazım hatası yapılır.

Türkçe dilindeki kurallara göre bir birleşik türde kelimenin ayrı yazılması için gerekli olan durumlardan bazıları şunlardır:

  • Etmek eylemek edilmek olmak gibi yardımcı fiiller ile oluşturulanlar.
  • Birleşen kelimelerin hiçbiri ya da sadece ikinci kelimesi anlam değişikliğine uğrayanlar.
  • Hayan çeşitlerinden birinin adı kullanılarak oluşturulanlar.
  • Bitki türleri kullanılarak oluşturulanlar.
  • Eşya ya da alet ve nesne isimleri kullanılarak oluşturulanlar.

At sineği nasıl yazılır?

Ayrı yazılması gereken birleşik türde kelimelerden biri de at sineği kelimesidir. Bu kelime Türk Dil Kurumu’nun resmi yayınlarında ve internet sitesinde yer alan Türkçe sözlükteki tanımlarına göre isim türündedir ve hayvan bilimi alanında kullanılır. Bir hayvan türünün ismidir.

Reklam
Reklam

At sineği TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlük'teki tanımına göre şu şekilde ifade edilmiştir:

Çift kanatlılardan olan, yaklaşık 8 mm civarında boyu bulunan, üçgen şeklinde kantlarının damar kısımları ön kenarlığa doğru kalabalıklaşan öncelikle atların ya da büyükbaşların kanları ile beslenen erkekleri bitişik dişleri ise ayrık gözlü olan ısırıcı bir sinek türü.

Türk Dil Kurumu orman sineğini de at sineğinin eş anlamlısı olarak kullanılabileceğini ifade etmiştir. Kanatlılar takımından ve böcekler sınıfından olan bu hayvan eklem bacaklı bir böcek türü olarak tanımlanmıştır. At sineği yazımı da yine Türk Dil Kurumu’na göre ayrı olmalıdır.

At sineği mi atsineği mi?

At sineği doğru yazılışı ayrıdır. Bitişik olarak atsineği şeklinde yazılması yazım hatası yapıldığı anlamına gelmektedir. Bir hayvan adı olduğu için Türkçe dil bilgisi kurallarına göre bu kelime ayrı yazılması gereken bir kelimedir.

Bazen atsineği olarak bitişik yazılması yanlıştır. Kelimenin doğru ve yanlış kullanımlarına örnek bazı cümleler şunlardır:

Reklam
Reklam

DOĞRU:

  • At sineği ısırığı bazı insanlar için alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

YANLIŞ:

  • Bir kişiyi atsineği ısırırsa hemen bir doktora başvurmalıdır.
Anahtar Kelimeler: