At Ve Deve Güreşleri Yasaklansın Talebi

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Hayvan Hakları Sempozyumu’nda at yarışı, deve güreşi, horoz dövüşü gibi eğlence adı...

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen Hayvan Hakları Sempozyumu’nda at yarışı, deve güreşi, horoz dövüşü gibi eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olan faaliyetlerin yasaklanması savunuldu.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen ikinci Hayvan Hakları Sempozyumu’nda hayvan hakları, maruz kaldıkları olumsuzluklar ve çözüm önerileri tartışıldı.

Selçuk Yaşar Kampüsü Konferans Salonu’nda düzenlenen ev ve sokak hayvanlarının yaşadığı sorunlar, hayvan hakları ve etik, Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı, hayvanların deneysel amaçlarla kullanılmasının sınırları gibi konuların ele alındığı etkinliğe çok sayıda hayvan sever katıldı.

Reklam
Reklam

HAYVANLARIN SPORA İHTİYACI YOK

Sempozyumda konuşan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Çağatay Üstün, horoz dövüşünün, deve güreşinin ve at yarışının eğlence adı altında hayvan sömürüsüne neden olduğunu belirterek yasaklanmasını istedi.

Üstün, Türkiye’de yapılan at yarışlarının ve deve güreşlerinin spor olmadığını belirterek, “At yarışları ve deve güreşleri yasaklanmalıdır. O hayvanların öyle spor yapmaya ihtiyaçları yoktur. Eğlence sektörüne rant sağlamak için hayvanlar sömürülüyor. At yarışları sırasında ve sonrasında yaralanan atlar işe yaramadıkları gerekçesiyle uyutuluyor” dedi.

Sempozyumun açılışından önce Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek tarafından hazırlanan, seslendirmesini Turgut Onarır’ın yaptığı bir köpeğin beslenme, yuva ve hayvanların üzerinde yapılan deneyler hakkında insanlara yönelik serzenişini anlatan animasyon gösterildi.

HAYVAN HAKLARI DERSİ MÜFREDATA GİRSİN

Oturumda ilk sözü alan Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği(DOHAYDER) Başkan Yardımcısı Funda Ersoy, 5911 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun sahipsiz hayvanları koruma açısından görece iyi ama yetersiz olduğunu söyledi. Birçok insanın bu yasadan habersiz olduğunu kaydeden Ersoy, “İlk eğitim her zaman ailede başlar. Ancak, öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesi için müfredata ders konulması lazım” dedi.

Reklam
Reklam

Toplantıda son sözü alan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ayşe Caner, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıkların insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiğini belirtti.

Caner, hayvanlara temas ettikten sonra mutlaka eller yıkanmalı. Evcil hayvanların parazit önleyici ilaçları ihmal edilmemeli ve hayvan dışkısına dokunmadan önce mutlaka eldiven takılmalı” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: